Caporalul Ionut Sandu a fost ucis ieri la Qalat, in sudul Afganistanului, intr-un incident in care a mai fost ranit un militar roman. Tragicul eveniment s-a produs cand vehiculul blindat Humvee, in care patrulau soldatii, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Dezastrul s-a produs cand vehiculul blindat Humvee in care patrulau a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. Din echipajul de patru soldati, doi au scapat cu viata. In schimb, fruntasul Ionut Sandu (29 de ani), casatorit si cu doi copii, a decedat pe loc, precizeaza EVZ.
Trupul neinsufletit al acestuia va fi adus in tara in cursul zilei de sambata. A doua victima, caporalul Silviu Atanasiu (26 de ani, necasatorit), a scapat cu o rana la piciorul stang. Ambii militari se aflau la a doua misiune si fac parte din Batalionul 300 Infanterie „Sfantul Andrei“, din Galati.

Potrivit Cotidianul, la momentul producerii exploziei, militarii indeplineau o misiune de patrulare in provincia Zabul. Conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, zona a fost imediat securizata, iar militarul ranit a fost evacuat de urgenta la spitalul din baza Langman, unde beneficiaza de asistenta medicala specializata.

Imprejurarile producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie condusa de comandantul batalionului.
Aflat in vizita oficiala in Bosnia - Hertegovina, Traian Basescu a cerut un moment de reculegere in timpul intlnirii pe care o avea cu militarii romani dislocati in zona.

Fruntasul Ionut Cosmin Sandu este al saselea militar roman care isi pierde viata in misiune in Afganistan. Ceilalti cinci sunt slt. (pm) Iosif Silviu Fogoras, slt. (pm) Mihai Anton Samoila (ambii si-au pierdut viata in noiembrie 2003), slt. (pm) Narcis Sonei (a fost ucis in aprilie 2005), slt. (pm) Ionel Gheorghita (decedat in iunie 2006) si slt (pm) Aurel Marcu (ucis in septembrie 2007).

In momentul de fata in Afganistan se afla 646 de militari romani in misiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.