"Niciodata nu s-a ajuns la o asemenea relatie conflictuala intre Romania si Rusia, uneori chiar conflictuala personal", a spus miercuri Emil Constantinescu. Raportul anual al diplomatiei ruse pentru 2007 mentioneaza ca Moscova a facut demersuri pentru a submina politica Romaniei la Marea Neagra. „A fost nevoie de o activitate determinata pentru a ne opune actiunilor Bucurestiului privind crearea in zona Marii Negre a unor structuri noi, cu o componenta regionala considerabila, in primul rind a Forumului de dialog si parteneriat la Marea Neagra. Ca rezultat, activitatea romanilor, care nu era in interesul nostru, s-a diminuat intr-o masura oarecare“, precizeaza documentul, citat de NewsIn. Rusia critica si amplasarea bazelor militare SUA pe teritoriul Romaniei. Tonul diplomatiei ruse se schimba in momentul in care se face referire la colaborarea ruso-romana pentru minimizarea efectelor aderarii Romaniei la UE, care „s-a soldat cu rezultate pozitive“, spune raportul.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca este tentat sa vada „jumatatea plina a paharului“ in ceea ce priveste aprecierile Moscovei fata de relatiile bilaterale. Ministrul considera ca o intilnire bilaterala Traian Basescu-Vladimir Putin, cu ocazia Summitului NATO de la Bucuresti, ar putea debloca relatiile ruso-romane. „Noi de ce sa nu manifestam o preocupare ca relatiile noastre cu Rusia sa se imbunatateasca? Altii - ungurii de exemplu - o fac mai bine decit noi“, a atras atentia Ion Iliescu. Potrivit lui Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, aprecierile Rusiei fata de Forumul Marii Negre, o initiativa romaneasca lansata in 2006, ar trebui sa constituie un avertisment vizind lipsa de strategie si resurse din partea Bucurestiului. Iulian Chifu si-a exprimat indoiala fata de prezenta lui Vladimir Putin in Romania.

Acelasi raport al diplomatiei ruse infirma optimismul presedintelui Vladimir Voronin fata de rezolvarea conflictului din Transnistria, insa arata angajamentul Rusiei pentru respectarea integritatii teritoriale a Moldovei. „Pozitia rigida a Chisinaului de neacceptare a administratiei transnistrene in calitate de parte egala in procesul de reglementare, precum si intentia de a obtine solutionarea doar in cadrul unei Constitutii unitare nu permit a spera intr-o depasire rapida a impasului reglementarii“, se arata in raport. Intr-un interviu pentru cotidianul rus „Kommersant“, acordat la putin timp dupa publicarea raportului, Kalman Mizsei, reprezentantul UE in Republica Moldova, a considerat si el ca Voronin este prea optimist in privinta reglementarii conflictului transnistrean.