Moscova pune la cale federalizarea Republicii Moldova. Bucurestiul contracareaza doar cu declaratii zgomotoase, care irita si Chisinaul, si Bruxelles-ul
Luna de miere a lui Basescu cu Voronin din 2004 s-a transformat rapid in luni de fiere
Perioada imediat urmatoare este cruciala pentru reusita sau esecul politicii Romaniei fata de Republica Moldova. Pe de-o parte, toate evenimentele recente indica faptul ca Moscova si Chisinaul au ajuns la un acord de rezolvare a conflictului transnistrean prin federalizarea Moldovei si includerea oficialilor transnistreni (dintre care unii detin si cetatenia rusa sau ucraineana) la guvernare, ceea ce ar putea duce la rusificarea si mai accentuata a politicii moldovene. Acest acord ar urma sa fie pus curind pe masa negocierilor in format de cinci (Rusia, Moldova, Transnistria, Ucraina, OSCE, cu UE si SUA observatori) si acceptat ca o solutie de compromis care ar scuti Vestul de dureri de cap.

El ar contraveni insa grav intereselor Romaniei.Pe de alta parte, avind in vedere dezechilibrul de forte intre influenta ruseasca de facto in Moldova, prin pirghii economice si militare critice, si cea a UE, limitata la ceva asistenta financiara si institutionala, singura cale viabila de a ancora ferm statul vecin in Europa pare a fi obtinerea Acordului de Asociere cu UE. Acesta ar transforma Moldova in tara candidata si ar include-o intr-un mecanism institutional de reforma practic ireversibil. In acest scop, Romania incearca de mult timp legarea destinului Republicii Moldova de cel al Balcanilor de Vest, al caror viitor european este mult mai clar formulat la nivelul UE. O ocazie unica o ofera apropiata reformulare a Agendei Salonic, ce contureaza asistenta UE pentru aceasta zona, in lumina aparitiei a doua noi state dupa elaborarea ei initiala - Muntenegru si Kosovo. In plus, in 2008 expira valabilitatea actualului Acord de Parteneriat, precum si a Planului de Actiuni al UE pentru Republica Moldova, un moment favorabil pentru renegocierea relatiilor dintre Bruxelles si Chisinau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.