Presedintele Ioan Vida "a avut probleme" pentru ca a indraznit sa explice public o decizie a Curtii Constitutionale.
Declaratia presedintelui CC vine la cateva zile dupa ce, intr-o discutie cu redactia Ziua, a aratat ca Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres pot fi anchetati de DNA si trimisi in fata instantei fara avizul Parlamentului.

Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, recunoaste ca a avut "probleme" pentru ca a explicat modul in care trebuie aplicata Decizia Curtii cu privire la anchetarea de catre DNA a ministrilor-parlamentari. Vida a sunat la redactia ziarului ZIUA si a declarat ca Decizia celor noua judecatori nu se aplica parlamentarilor Adrian Nastase, Miron Mitrea (PSD), Paul Pacuraru (PNL) si Codrut Serea (PC) fata de care DNA a inceput urmarirea penala, ca urmare a avizului primit de la Cotroceni. In cazul de fata, nu mai trebuie avizul Parlamentului, urmand ca ancheta sa-si continue cursul firesc, inclusiv cu trimiterea lor in judecata daca va fi cazul.

Dupa aparitia discutiei dintre ZIUA si presedintele Curtii, intreaga clasa politica, cu exceptia PD-L si in frunte cu cei vizati de ancheta DNA, l-a acuzat pe Vida ca a pactizat cu Basescu si ca incearca sa influenteze motivarea Curtii. Cel mai vehement a fost liderul PSD Adrian Nastase care a amenintat si statul roman cu un proces la CEDO. Este de presuspus ca dincolo de declaratiile publice ale politicienilor au existat si discutii pe firul scurt. Ieri, presiunile la care au fost supusi judecatorii Curtii s-au materializat. Curtea Constitutionala a emis un comunicat de presa prin care incearca sa schimbe perceptia asupra declaratiilor presedintelui institutiei Ioan Vida. Comunicatul si atitudinea Curtii demonstreaza santajul si presiunile care s-au facut asupra acestei institutii. Presiuni care au scopul ca interpretarea lui Vida sa nu se regaseasca si in motivarea deciziei. In comunicat chiar se precizeaza faptul ca Vida "nu a transat" aceasta problema, ci s-a referit "la un mod de interpretare si aplicare a dispozitiilor constitutionale".


Potrivit EVZ, la doua zile de la declaratiile din ZIUA, Curtea Constitutionala a reactionat. Printr-un comunicat de presa, ni se reproseaza faptul ca discutia cu Ioan Vida a fost prezentata sub forma unui interviu si ca presedintele a fost inregistrat fara acordul acestuia.

Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a sustinut ieri ca nu a acordat niciun interviu publicatiei „Ziua“ si ca inregistrarea convorbirii telefonice s-a facut fara „stiinta si fara acordul sau“.
Intr-un comunicat al Curtii se arata ca Ioan Vida „nu a transat solutia pronunt ata“, in cazul avizului de cercetare a ministrilor-parlamentari. Potrivit cotidianului mentionat, Vida afirmase ca anchetele DNA in cazurile Nastase, Mitrea, Pacuraru, Seres pot continua fara a se cere avizul Camerelor din care fac parte acestia, pentru ca decizia Curtii in nu se poate aplica retroactiv. Precizarile lui Vida au venit in contextul in care el risca sa fie acuzat ca a incalcat legea de functionare a institutiei pe care o conduce.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.