Academia de Politie a identificat metodele prin care se capuseaza banii publici, achizitiile „aparent legale" fiind predominante
Cum s-ar dezvolta Romania daca bugetul public nu ar mai fi furat pe toate caile cunoscute si necunoscute? Estimarile liderilor din mediul de afaceri bucurestean arata ca - intrucat economia subterana reprezinta 60% din total - fara fraude, furturi si coruptie bugetul tarii ar fi de 1,6 ori mai mare.

Daca nu am fi avut inundatii in 2005, cresterea economica a Romaniei din acel an ar fi fost de cel putin 6% (fata de 4,1%, cat s-a raportat); daca nu am fi avut seceta in 2007, cresterea ar fi fost anul trecut de 8%, nu de 6%. Dar, daca nu s-ar mai fura din banii publici, ce performante ar realiza economia si societatea romaneasca?

Cheltuirea banului public a fost si tema unei dezbateri organizate ieri de Camera de Comert si Industrie (CCI) Bucuresti, liderii mediului de afaceri analizand inclusiv metodele de fraudare a fondurilor statului. Presedintele CCI Bucuresti, Stefan D. Popa, a incercat o estimare: «Avand in vedere ca piata subterana reprezinta aproximativ 60% din economia de la suprafata, inmultim totul cu 1,6 si ajungem la dimensiunea bugetului obtinut daca nu s-ar fura din el».

Liderul CCIB a prezentat si o lista completa cuprinzand cele 273 de taxe si impozite platite de contribuabili, aratand ca „e greu de spus care este utilitatea tuturor celor aproape 300 de dari, cert este ca exista contribuabili ai bugetului si profitori ai bugetului».


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.