Romanii isi vor alege primarii si consilierii locali si judeteni pe 1 iunie. Turul doi pentru primarii va avea loc pe 15 iunie. Guvernul cheltuieste 66 de milioane de lei
Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis ieri ca sesizarea depusa de PRM si PC, cu privire la legea prin care se introduce votul uninominal, este neintemeiata. Cu alte cuvinte, actul normativ corespunde Legii fundamentale si a fost promulgat de presedintele Traian Basescu. Ca urmare a hotararii CCR, adoptata cu unanimitate de voturi, legea prin care se schimba sistemul electoral ramane in forma adoptata de Parlament. Concret, presedintii de consilii judetene vor fi si ei alesi prin vot uninominal, alaturi de senatori si deputati, dupa cum arata Romania Libera.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in stabilirea acestei date s-a tinut cont de data la care s-au desfasurat alegerile in 2004, respectiv 6 iunie, astfel incat mandatul de patru ani sa nu fie depasit, mentioneaza Gandul. De asemenea Guvernul a stabilit ca depunerea candidaturilor va incepe pe 31 martie si se va termina cu 40 de zile inaintea alegerilor. Startul la campania electorala se va da pe 2 mai. In plus, Cristian David, ministrul de Interne, a declarat ca nu vor fi organizate sectii speciale deoarece la alegerile locale voteaza doar locuitorii orasului sau ai comunei respective. Referitor la listele electorale, pe langa listele permanente si cele suplimentare, anul acesta vom avea si liste complementare pentru membrii Uniunii Europene care sunt domiciliati in Romania.

Prezent aminteste ca in urma cu patru ani, Executivul a alocat 323,74 miliarde lei vechi pentru organizarea si desfasurarea alegerilor locale, suma din care au fost asigurate peste 2.000 tone de hirtie pentru tiparirea buletinelor de vot, confectionarea a aproximativ 90.000 de stampile si aproape zece milioane de timbre autocolante aplicate pe cartile de alegator. Premierul Calin Popescu Tariceanu declarase inainte de decizia de azi ca va face tot posibilul ca alegerile sa nu se suprapuna cu alte evenimente importante, astfel incat campania electorala sa poata capta atentia cetatenilor.

La aceste alegeri locale si-au anuntat deja intentia de a candida si citiva membri ai Executivului. “Ludovic Orban va candida pentru Primaria Capitalei, Borbely Laszlo pentru primaria Tirgu-Mures, Cristian Adomnitei la primaria Iasi. Acestia vor ramine in functie pentru ca pot face campanie si se pot ocupa si de ministere in acelasi timp. Singurul care a demisionat din functie este seful Secretariatului General al Guvernului, Ilie Bolojan, care va candida pentru primaria Oradea. Acesta este functionar public si nu poate candida avind aceasta calitate. El va asigura interimatul de 30 de zile pina voi anunta noul sef al SGG”, a spus premierul, citat de Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.