Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a incetat din viata Cunoscutul actor Ovidiu Iuliu Moldovan a ncetat din viata n aceasta seara, la Spitalul Universitar din Bucuresti
În vârsta de de 66 de ani, marele actor suferea de cancer. Supranumit si „Cel cu profil de medalie“, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai apreciati actori români. Nascut pe 1 ianuarie 1942, în judetul Cluj, Moldovan a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti în 1964.

A lucrat alaturi de unii dintre cei mai mari regizori ai nostri, ca Ciulei, Pintilie, Esrig si Dinu Cernescu. Conform Gardianul, personajul John Brad din seria „Profetul, aurul si ardelenii“, „Artista, aurul si ardelenii“ si „Pruncul, petrolul si ardelenii“, este cel care a imprimat imaginea actorului în memoria publicului de toate vârstele.

Nascut pe 1 ianuarie 1942 in Sarmasu (jud Cluj), Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in promotia 1964 (clasa profesorilor Pop Martian si Octavian Cotescu). Incepind cu un an mai tirziu si pina in 1969, a jucat pe scena Teatrului National din Timisoara, rolurile variind de la Sebastian din „A douasprezecea noapte” de William Shakespeare la Emilian din “Romulus cel Mare” de F. Durrenmatt, pina la Mio din „Pogoara iarna” de Maxwell Anderson. A lucrat si sub bagheta lui Liviu Ciulei, interpretindu-l pe Antonio din „Furtuna” de William Shakespeare, pe care legendarul regizor a montat-o la Bulandra.

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, unul dintre junii-primi ai teatrului si filmului romanesc, a fost aproape intreaga viata actor al primei scene a tarii. Destinul a facut ca primul si ultimul rol din Teatrul National sa le fi facut in regia lui Radu Penciulescu: in 1970, in “Regele Lear” si in 2002, in “Celalat Cioran” (montarea dupa caietele faimosului filozof fiind co-regizata de George Banu). Moldovan a mai urcat pe scena in ultimii ani si pentru a recita din Eminescu. Ramine in memoria spectatorilor de teatru prin inegalabilul sau Caligula si prin rolurile facute sub bagheta lui Andrei Serban, fiind unul dintre monstrii sacri ai TNB care au jucat in aproape toate montarile realizate de marele regizor roman la National in anii ’90: el i-a dat replica Leopoldinei Balanuta in “Medeea”, a fost un cuceritor Lopahin in “Livada cu visini” si a facut un excelent rol de compozitie, jucind un Orsino vazut ca un stapin absolut peste o “democratie originala” in “Noaptea regilor” (dupa “A douasprezecea noapte”), precizeaza Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.