Printre factorii de presiune, magistratii au enumerat presa, institutiile internationale, Presedintia si Guvernul
Asociatia Transparency International Romania a realizat, in lunile septembrie-octombrie 2007, un studiu despre independenta sistemului judiciar, comandat de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), la care au raspuns 5.860 de magistrati. Una dintre concluzii este ca procurorii au raspuns, in proportie dubla fata de judecatori, ca in ultimul an au fost exercitate presiuni politice asupra lor.

Potrivit studiului realizat de Transparency, atit procurorii (48,8 la suta), cit si judecatorii (53,7 la suta) considera ca actualul sistem judiciar din Romania este independent. Cu toate acestea, 12,6 la suta dintre judecatori si 16,9 la suta dintre procurori sustin ca, in ultimul an, au existat situatii in care s-a incercat influentarea deciziilor lor ori ca se exercita presiuni politice in solutionarea dosarelor si a cauzelor. In 44,9 la suta dintre cazuri, judecatorii au sustinut ca uneori s-au exercitat presiuni politice asupra lor, iar in 7,7 la suta dintre cazuri, ei au considerat ca acest lucru s-a intimplat des. In cazul procurorilor, acestia au raspuns in proportie de 50,1 la suta ca uneori se exercita presiuni politice asupra lor si ca sint supusi des presiunilor, in proportie de 13,1 la suta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.