La summit-ul NATO de la Bucuresti, presedintele Basescu si premierul Tariceanu vor avea, in calitate de gazde, numeroase intalniri bilaterale cu sefii de stat si de guvern care vor participa la reuniune, printre care George W. Bush, Angela Merkel si Hamid Karzai.
Presedintele american, Geor­ge W. Bush, se va intalni cu omologul sau roman, Traian Basescu, dar si cu premi­e­­rul Calin Popescu-Tariceanu. Po­tri­vit unor surse citate de Mediafax, con­ditiile in care se vor desfasura intalnirile nu au fost inca stabilite, cert fiind insa faptul ca liderul de la Casa Alba va fi insotit la summit-ul NATO de la Bucuresti, din perioada 2-4 aprilie 2008, de secretarul de Stat, Condoleezza Rice, precum si de secretarul Apararii, Robert Gates. Basescu si Tariceanu au, de asemenea, programate bilaterale cu cancelarul german, Angela Merkel, care va fi insotit la summit-ul NATO de se­ful diplomatiei de la Berlin, Frank-Wal­ter Steinmeier, precum si de Franz Josef Jung, ministrul german al Apararii. Premierul britanic, Gordon Brown - care va fi insotit de mi­nis­trul Apararii, Des Browne, si de se­ful Statului Major britanic -, va avea de asemenea o intrevedere atat cu premierul Ta­ri­cea­nu, cat si cu pre­sedintele Basescu. Pre­se­dintele afgan, Hamid Karzai, a carui delegatie va fi formata din 45 de persoane, are de asemenea programate bilaterale atat cu premierul, cat si cu presedintele Romaniei. Potrivit programului nedefinitiv, presedintele Frantei, Nicolas Sar­ko­zy, are de ase­menea programata o intalnire cu presedintele Traian Ba­sescu. Data si locatia exacta a intrevederilor bilaterale, precum si numarul final al acestora urmeaza sa fie stabilite sap­ta­manile ur­ma­toa­re, dar cu siguranta agenda ofici­a­lilor romani, in calitatea lor de gaz­da a summit-ului, va fi una foarte con­sistenta.

ALTE INTREVEDERI. Summit-ul ar putea constitui un prilej pentru o intrevedere la nivel de sefi de stat Romania - Republica Moldova, insa deocamdata cert este doar faptul ca presedintele Vladimir Vo­ro­nin va veni insotit de ministrul de Externe, Andrei Stratan, si de minis­trul Apararii, Vitalie Mihai Vrabie. Presedintele Ucrainei, Viktor Ius­cen­ko se va afla, de asemenea, la Bu­curesti, insotit de minis­trii Apa­ra­­rii si de Externe.

TRASEE. Organizatorii au pregatit pentru delegatiile oficiale 17 trasee de transport aeroport - hotel, hotel - Palatul Parlamentului, Palatul Parlamentului - locurile unde au loc eve­ni­mente culturale, dar si un traseu intre Palatul Parlamentului si Cercul Militar National, unde se va des­fa­sura Forumul Trans­atlantic. Alte zece trasee au fost stabilite pentru jurnalisti, in to­tal urmand sa fie utilizate 440 de autobuze, microbuze si autospeciale pentru bagaje. Intrebat in legatura cu numarul de strazi care vor fi blocate in Bucuresti in perioada summit-ului, secretarul de stat in MAE, Victor Micula, a apreciat ca pe trasee vor exista benzi pentru coridorul oficial, urmand ca in rest sa se circule liber. Restrictii vor exista doar in jurul Palatului Parlamentului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.