Presedintele Traian Basescu a fost primit, marti, de Regele Suediei Carl XVI Gustaf, in cadrul unei vizite de stat pe care o desfasoara seful statului roman la invitatia monarhului suedez. Seful statului a parcurs drumul catre palatul regal din Stockolm intr-o caleasca impreuna cu regele, iar Regina Silvia si Maria Basescu intr-o alta
Presedintele Traian Basescu impreuna cu sotia sa, Maria, au avut parte de o impresionanta ceremonie de primire ieri, la Stockholm. Este prima vizita de stat in Regatul Suediei a unui sef de stat roman, dupa aproape 30 de ani de la cea a lui Nicolae Ceausescu, din 1980. Presedintele Basescu si sotia sa, Maria, au fost adusi cu vechile calesti regale trase cai negri, la ceremonia primirii oficiale de la Palatul Drottningholm. De la celebra plimbare cu caleasca prin Londra de catre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a lui Nicolae Ceausescu, nici un alt sef de stat roman de dupa aceea nu a mai avut parte de un asemenea moment protocolar, informeaza Cotidianul.

Ziua de ieri a fost dominata de fastul protocolului regal. La doar cateva minute dupa intrarea in spatiul aerian suedez, doua avioane de vanatoare, apartinand fortelor aeriene regale, au escortat aeronava presedintelui Basescu pana aproape de aterizare. Pe aeroport, ceremonia a fost scurta si s-a desfasurat pe un vant patrunzator si la o temperatura de doar cateva grade Celsius peste zero.
Cuplul prezidential a fost intampinat de Printesa Victoria, fiica cea mare a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf, mostenitoare a tronului. Conform EVZ, de la aeroport, delegatia prezidentiala a mers la Palatul Regal, cel mai mare domeniu de acest gen din Europa, situat in centrul orasului Stockholm. Traian si Maria Basescu au fost asteptati de Regele Carl al XIV-lea Gustaf si de Regina Silvia la grajdurile regale.

Presedintele Traian Basescu se afla in Suedia pentru o vizita de doua zile, fiind primul sef de stat roman care intreprinde o vizita de stat la Stockolm dupa 1989. Programul de convorbiri oficiale cuprinde o intrevedere cu Regele Suediei, precum si cu primul ministru, Fredrik Reinfeldt, si cu presedintele Parlamentului, Per Westerberg. Seful statului se va intalni, totodata, cu reprezentantii principalelor companii din patronatul suedez si va participa la deschiderea unui forum de afaceri romano-suedez. Presedintele Traian Basescu va avea, de asemenea, o intrevedere cu membri ai comunitatii romanesti din Suedia. In cadrul convorbirilor oficiale vor fi atinse teme de cooperare bilaterala, aspecte de interes ale agendei europene, precum si principalele evenimente la scara regionala si globala. De asemenea, Ziua precizeaza ca seful statului va sustine o alocutiune la Institutul Suedez pentru Relatii Internationale cu tema "Romania si regiunea Marii Negre".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.