Presedintele Traian Basescu i-a cerut in mod expres premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare trimisa ieri, sa dispuna printr-o ordonanta de urgenta eliminarea taxei de prima inmatriculare
In scrisoarea sa, seful statului isi argumenteaza demersul prin faptul ca “Guvernul Romaniei trebuie sa respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana”. Presedintele citeaza prevederile articolului 90 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene care statueaza ca “intre statele membre sint interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect similar”. In cazul de fata, Traian Basescu face trimitere la taxa de prima inmatriculare a autoturismelor si autovehivulelor. “Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sint aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei”, se arata in scrisoarea trimisa.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a replicat lui Traian Basescu acuzindu-l de populism.

“Mi-as dori ca Romania sa aiba un presedinte responsabil, care e patruns de problemele reale ale Romaniei si care nu e intr-o permanenta alergare dupa voturi ieftine. De ce? Pentru ca taxa auto vizeaza cateva lucruri esentiale care tin de viata romanilor: protectia mediului, siguranta rutiera, stimularea investitiilor”, a declarat premierul Tariceanu. Primul ministru a adaugat ca ii va cere lui Basescu sa nu-i mai trimita nici o scrisoare pentru ca a constatat ca “le primeste la televizor si atunci nu mai are rost sa strice atata hartie”. “Regret ca adopta o astfel de pozitie si nu face decat sa-mi intareasca convingerea ca, in loc sa avem un presedinte preocupat de soarta romanilor, e mai degraba interesat sa castige capital electoral din orice”, a mai spus Tariceanu.

Partidele sar la “populistul Basescu”

UDMR critica epistola presedintelui si sustine, prin vocea senatorului Frunda Gyorgy, ca Parlamentul trebuie sa se pronunte in aceasta problema. “Problema taxei de prima inmatriculare se afla la Guvern, in urma discutiilor cu Comisia Europeana. Trebuie sa se pronunte Parlamentul. Cred ca demersul presedintelui are scopul de a capta interesul alegatorului, pentru ca toata lumea vrea sa se renunte la aceasta taxa. Cred ca trebuie gasita o solutie rationala, trebuie gasita o taxa pentru protectia mediului, rezonabila, in functie de gradul poluarii pe care masina respectiva o provoaca. Dar, oricum, competenta e a Parlamentului”, a afirmat senatorul UDMR, citat de Mediafax.

La rindul lor, conservatorii nu au ratat ocazia sa-l intepe pe seful statului, criticind in acelasi timp si Executivul. Codrut Seres spune ca este normal ca Traian Basescu sa-i ceara premierului eliminarea taxei auto, dar ar fi potrivit totodata sa-i transmita si Sulfinei Barbu, fostul ministru democrat al Mediului, o scrisoare pe aceasta tema. “Daca liberalii vor sa guveneze pentru orice altceva decit pentru cetateni, este treaba lor, dar eu cred ca este o greseala politica sustinerea acestei taxe”, a adaugat Seres.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Traian Basescu submineaza interesele nationale ale Romaniei si nu face decat sa-si foloseasca vechile deprinderi de turnator, uitand ca nu mai este comandant de vapor, ci sef de stat. “In timp ce Guvernul se afla in negocieri cu Comisia Europeana, Traian Basescu, in loc sa sustina pozitia si interesele Romaniei asa cum ii este datoria, se aseaza impotriva lor. Daca ar fi citit vreodata o carte despre istroia UE ar fi aflat ca niciodata din 1957 si pana in prezent un presedinte sau un prim-ministru nu a vorbit impotriva tarii sale in cadrul procesului european, dar Traian Basescu nu citeste niciodata nimic”, a sustinut Bogdan Olteanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.