Bucurestiul a devenit locul preferat de negociere al gherilelor columbiene FARC cu traficantii de arme. Acestia au venit in Romania in preajma summit-ului NATO, desi locul e impanzit de servicii secrete din toata lumea. Dupa arestarea spectaculoasa a "Negutatorului mortii", Viktor Bout, in urma unor informatii furnizate de autoritatile romane, si numarul doi al FARC a trecut prin tara noastra
Numarul doi al Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), Raul Reyes, ucis la inceputul acestei luni de armata coumbiana intr-un bombardament desfasurat pe teritoriu ecuadorian, a fost in Bucuresti la inceputul acestui an. El a negociat cumpararea unei cantitati de uraniu de la un locotenent al interlopului ucrainean Semyon Yukovich Mogilevich, care facea parte dintr-o grupare mafiota rusa, pentru a construi o "bomba murdara". In Romania urma sa se discute detaliile tranzactiei, livrarea urmand sa fie facuta in alta tara. Serviciul Roman de Informatii nu a confirmat si nici nu a infirmat aceasta informatie, dupa cum prezizeaza Ziua.

Potrivit publicatiei columbiene "El Espectador", Reyes a venit in Romania sub un alt nume, cu un pasaport venezuelan fals, la jumatatea lunii ianuarie. Publicatia columbiana citeaza in acest sens declaratiile unui ziarist irlandez, Gordon Thomas, care ar fi avut acces la rapoarte ale serviciului de informatii britanic MI6. Reyes voia sa foloseasca bomba intr-un atentat impotriva presedintelui columbian Alvaro Uribe, dusmanul de moarte al FARC si cel mai fidel aliat al Statelor Unite in America de Sud. Teroristul, pe numele sau real Luis Edgar Devia Silva, ar fi negociat cu un membru de frunte al unei organizatii mafiote condusa de Semyon Yukovich Mogilevich. Potrivit publicatiei columbiene "El Espectador", citata de Rompres, Statele Unite si mai multe tari europene au emis mandate de arestare pe numele lui Mogilevici, printre ale carui principale "afaceri" se numara prostitutia, traficul de droguri si de persoane. De la dizolvarea Uniunii Sovietice, gruparea condusa de Mogilevich a stabilit ceea ce raportul MI6, citat de ziaristul irlandez, numea "o relatie de lucru cu Al-Queda". "Se stie ca organizatia condusa de Osama ben Laden este prezenta in Venezuela si in alte tari sud-americane guvernate de reprezentanti ai stangii populiste, care se opun Statelor Unite", se arata in raportul MI6. Tocmai legaturile dintre Al Queda si gruparea lui Mogilevich au fost cele care au alertat oficiali ai MI6 aflati la Bucuresti asupra faptului ca FARC erau pregatite sa cumpere "o cantitate considerabila de uraniu pentru a fabrica o bomba murdara". Organizatia rusa condusa de ucraineanul Mogilevich, descris de serviciile secrete britanice si americane drept "unul dintre cei mai periculosi criminali ai lumii", trafica uraniu imbogatit. La scurt timp dupa decesul lui Reyes, vicepresedintele columbian Francisco Santos declara ca miscarea columbiana de gherila FARC incerca sa obtina material radioactiv pentru a fabrica o "bomba radiologica". Santos a declarat in cursul Conferintei Natiunilor Unite pentru Dezarmare, citat de Antena 3, ca documentele descoperite in calculatoarele lui Raul Reyes, adjunctul comandantului Fortelor Revolutionare Armate din Columbia, au dezvaluit ca gruparea purta negocieri pentru obtinerea de material radioactiv necesar fabricarii unei bombe.


Potrivit Romania Libera, fostele republici sovietice si-au deschis pietele de armament traficantilor precum "negustorul de moarte" rus Viktor Bout, arestat joia trecuta la Bangkok de catre agenti americani ca urmare a colaborarii cu omologi romani, danezi si thailandezi. Bout este banuit a fi motorul unei retele mondiale de traficanti de arme, dezvoltata pe ruinele razboiului rece. AFP il citeaza pe analistul militar rus Pavel Felgenghauer, care arata ca Transnistria, teritoriul separatist al Republicii Moldova, este o sursa de neliniste, deoarece aici se afla depozite de armament sovietic si uzine care produc piese de schimb pentru industria militara rusa, toate acestea putand ajunge usor pe piata neagra.
Conform informatiilor aparute in presa columbiana, cu aport jurnalistic irlandez, vizita clandestina a lui Reyes la Bucuresti avea ca scop negocierea cumpararii unei cantitati de uraniu suficient de mare pentru a construi o "bomba murdara" pe care sa o foloseasca intr-un atentat impotriva presedintelui columbian Álvaro Uribe, dusmanul de moarte al FARC si aliat al Statelor Unite in America de Sud. "Reyes", pe numele sau real Luis Edgar Devia Silva, ar fi negociat cu un membru de frunte al temutei grupari mafiote Solntevskaia, condusa de ucraineanul Semion Iokovici Mogilevici, arata Adevarul.

Insa toate aceste tranzactii erau minutios regizate de servicii secrete. Scopul era atragerea partilor vanate la negocieri si capturarea lor la pachet. Mogilevici nu a cazut in capcana, fapt pentru care un ofiter acoperit a negociat in numele gruparii conduse de acesta, Solntevskaia. In cele din urma s-a reconfigurat zona de intalnire, fiind aleasa Thailanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.