Curtea Constitutionala ar urma sa decida daca procurorii care trebuie sa ancheteze ministri care sunt si parlamentari, au nevoie, pe langa avizul presedintelui si de cel al Camerei Deputatilor sau Senatului.
Procurorul General sustine ca e suficient acordul presedintelui. Senatul insista insa ca ar fi nevoie si de acordul Parlamentului. Curtea a fost sesizata in luna februarie de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, in urma unei cereri a procurorului general a cerut acest lucru.
Laura Kovesi, la fel ca si presedintele DNA, Daniel Morar, considera ca nu ar exista vreun temei legal ca procurorii sa trimita dosarul de urmarire penala la Parlament, asa cum au cerut Camera Deputatilor si Senatul in cazurile unor ministri care sunt si parlamentari.

E vorba de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Paul Pacuraru cercetati de DNA in dosare de coruptie.
Procurorul General isi motiveaza refuzul de a trimite dosarele celor trei la Parlament sustinand ca articolul din legea raspunderii ministeriale care vorbea de avizul parlamentarilor a fost anulat de Curtea Constitutionala printr-o decizie anterioara.

In plus, sustine Laura Kovesi, exista deja avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale in cazurile celor trei parlamentari, asa ca avizul Camerei si Senatului ar dubla avizul sefului statului.
Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, sustine insa ca atat presedintele cat si cele doua Camere ale Parlamentului au aceleasi drept de a cere urmarirea penala a unui ministru care e si deputat sau senator si ca deci procurorii anticoruptie ar avea nevoie si de avizul Parlamentului.
Judecatorii Curtii Constitutionale urmeaza sa rezolve controversa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.