Sindicatele din invatamint au refuzat sa semneze Pactul National pentru Educatie, dar doresc sa participe la elaborarea strategiei.

Trei dintre cele patru federatii sindicale din invatamint au refuzat sa semneze Pactul National pentru Educatie. Sindicalistii au trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu in care sustin ca sint ingrijorati de faptul ca cele opt obiective, asumate prin acest document, ignora problemele salariatilor din invatamint. Dupa semnarea pactului de catre partidele parlamentare, presedintele Traian Basescu i-a invitat ieri la Cotroceni pe reprezentantii profesorilor, asociatiile de parinti, ale elevilor si studentilor si toate ONG-urile interesate de procesul de invatamint sa semneze documentul.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, Federatia „Spiru Haret“ si reprezentantii universitarilor din Federatia Alma Mater sustin ca, in forma sa actuala, Pactul National pentru Educatie este pur declarativ si nu impune nici o obligatie autoritatilor centrale sau locale. Cadrele didactice sustin ca in document sint enuntate doar principii generale si sint ignorate revendicari majore ale profesorilor. Printre acestea se numara legea salarizarii profesorilor si mentinerea examenului de titularizare. Ei considera ca semnarea pactului are o conotatie politica si ar insemna sa isi asume un document care, in viitor, le-ar ingradi posibilitatea sa actioneze in interesul profesorilor.

In schimb, liderii celor trei federatii declara ca sint gata sa participe la elaborarea unei strategii nationale care sa asigure coerenta unei reforme a invatamintului in Romania pina in 2013. Insa „acest lucru nu este posibil pentru ca in pact se precizeaza clar ca cei care semneaza vor participa la elaborarea strategiei nationale din educatie“, spune Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie. Federatia Educatiei Nationale a fost singurul sindicat al profesorilor care a acceptat invitatia presedintelui.

Pe linga sindicatele profesorilor, si o organizatie studenteasca a refuzat sa-si dea semnatura. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania le transmite initiatorilor pactului ca educatia din Romania nu reprezinta o scena politica pentru campania electorala. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a decis sa semneze pactul, dar cred ca textul ar trebui imbunatatit. „Forma actuala este sceptica fata de modul in care acest pact va fi respectat si implementat de guvernarile viitoare“, spune Irina Tudor, presedinta ANOSR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.