Consiliul Concurentei a penalizat alte trei firme farmaceutice pentru ca au trucat licitatii cu complicitatea Ministerului Sanatatii. O amenda de 22, 5 milioane de euro a mai dat saptamina trecuta.
Ancheta realizata de Consiliul Concurentei a scos la suprafata faptul ca societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm au incheiat o intelegere de tip cartel la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cele trei firme s-au ajutat reciproc si s-au inteles sa participe la licitatie cu aceleasi produse, care erau distribuite pe piata doar de una dintre ele. Conform EVZ, in aceasta situatie, normele prevad sa castige compania distribuitoare.

Compania care are sa plateasca suma cea mai mare (1,4 milioane de euro), Fresenius, intentioneaza sa conteste in fata instantei decizia Consiliului Concurentei. „Am fost surprinsi de decizia Consiliului Concurentei, in conditiile in care am prezentat, pe tot parcursul cercetarii si audierii, o argumentare solida si transparenta, bazata pe respectarea cadrului legal in vigoare“, precizeaza, intr-un comunicat de presa, directorul general al Fresenius Medical Care Romania, Alexandru Ciolan. Tot in fata instantei are de gand sa se prezinte si compania Opremi Medfarm. Cea de-a treia firma amendata, Alsifcom Intermed, a intrat in faliment la inceputul anului 2007.

Dupa sanctionarea companiilor ce blocasera piata insulinei cu 22,5 milioane de euro, Consiliul Concurentei si-a indreptat atentia spre firmele ce vind produse pentru tratarea bolilor de rinichi. Consiliul a amendat cu peste 1,5 milioane de euro trei companii ce constituisera un cartel ce a blocat timp de cinci ani piata de dializa din Romania. De asemenea, pentru a doua oara in mai putin de o saptamina, aceeasi institutie acuza Ministerul Sanatatii ca a incalcat legea prin faptul ca din 2003 pina in prezent nu a organizat licitatii anuale pentru programele nationale de sanatate, dupa cum arata Cotidianul.

Fenomenul a fost surprins de Cotidianul inca de anul trecut, cind a prezentat o ampla analiza a „baietilor destepti“ din Sanatate. Astfel, in anul 2003, pentru tratamentul unor boli, cum ar fi cancerul, diabetul, SIDA, TBC, sau pentru tratamentul prin dializa al bolnavilor de rinichi s-au organizat o serie de licitatii la nivel national. Aceste contracte insemnau practic bani siguri pentru cei care livrau medicamentele, deoarece bolnavii carora le erau destinate nu se vindecau (exceptie facind suferinzii de TBC), viata lor insa depinzind de acest tratament. Afacerea a fost spectaculoasa pentru firmele care au cistigat atunci astfel de contracte, deoarece pina in prezent nu s-au mai desfasurat asemenea licitatii. Medicamentele si materialele sanitare au fost achizitionate pentru anii urmatori prin incheierea de acte aditionale, numai ca valoarea acestora a ajuns sa fie si de citeva mii de ori mai mare decit a contractelor initiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.