Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a respins categoric proiectul de act normativ care modifica prevederile referitoare la transplant din Legea nr. 95/2006
Acesta s-a pronuntat impotriva introducerii acordului prezumat, care presupune prelevarea de organe de la cei aflati in moarte cerebrala in conditiile in care decedatii nu si-au exprimat in timpul vietii refuzul de a deveni donatori. Sf. Sinod considera ca modificarile legislative “contravin principiilor morale crestin-ortodoxe, anuleaza principiul daruirii de sine si al dragostei fratesti cuprins în consimtamântul explicit si exclude rolul familiei în cazul persoanelor aflate în moarte cerebrala sau decedate, daca acestea nu si-au exprimat clar acordul în timpul vietii”. “Actul prelevarii de organe, ca si acceptul donarii organelor, are valoare morala numai când este facut constient, informat si cu altruism; consimtamântul/acordul prezumat, chiar daca ar creste considerabil numarul de organe si tesuturi recoltate de la donatori decedati, reprezinta o lipsa de respect fata de fiinta umana si poate deschide calea abuzurilor si satisfacerii intereselor profesionale. În plus, acceptarea consimtamântului prezumat ar putea duce la stirbirea încrederii pacientilor în medici, în conditiile în care pacientii vor crede ca, odata ajunsi în stare critica, viata lor nu mai are valoare decât ca sursa de organe si tesuturi”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

«Biserica face afirmatii nefondate»

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota, considera ca acuzatiile si insinuarile reprezentantilor Bisericii Ortodoxe sunt nefondate. “Nu a existat niciodata vreo suspiciune ca nu s-ar fi facut totul pentru a se constata cu certitudine decesul. Este o procedura foarte complexa si avem cea mai sigura modalitate de declarare a mortii cerebrale din lume. In primul rand este necesara stabilirea cu mare precizie a cauzei decesului, pentru a se decide daca poate fi sau nu donator. In Romania, sunt exclusi cei cu virusurile hepatice B si C, bolnavii de HIV/SIDA, precum si intoxicatii, pentru ca nu avem experienta cu acest din urma tip de decedati. Pentru a se declara decesul, se face o electroencefalograma si se verifica 12 reflexe. Examinarile se repeta apoi dupa sase ore. In aceste proceduri sunt implicati 4-5 medici primari, de specialitati diferite, ca sa excludem orice posibilitate de eroare. Este aberant sa spui ca medicii fac transplanturi pentru satisfactii profesionale, si nu ca sa salveze vieti”, ne-a declarat dr. Victor Zota. In 2006 numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala a fost de 23, iar anul trecut, 36. Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant sustine ca introducerea acordului prezumat ar aduce o crestere a numarului de donatori cu doar 20%.

Moartea cerebrala este ca o decapitare

Dr. Victor Zota afirma ca toti oamenii ajung in stadiul de moarte cerebrala. “Teoretic, de la absolut orice om care moare poti sa iei organe. Un om aflat in moarte cerebrala este un cadavru mentinut pe aparate, pentru a asigura functionarea inimii si a circulatiei sangvine. Doar un om aflat in moarte clinica nu este cu adevarat mort si poate fi resuscitat. In moartea cerebrala, creierul nu se mai resusciteaza. In cazul celor aflati in coma, chiar pentru ani de zile, creierul functioneaza, adica are activitate cerebrala si nu poate fi declarat mort. Moartea cerebrala este un fel de decapitare. Nu mai ai ce sa-i faci daca i-a murit capul. Inima bate ca sa mearga capul si nu invers. In momentul in care nu mai functioneaza creierul, nu mai existi, nu mai interactionezi cu mediul inconjurator. Functiile creierului inceteaza in decurs de cateva minute si medicii trebuie sa actioneze in acest interval, deoarece apar tulburari majore ale activitatii cardiace, ale circulatiei si ale tensiunii arteriale. Daca nu se actioneaza atunci, se pierde un potential donator”, ne-a precizat dr. Victor Zota.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.