Traficantul de arme Viktor Bout, arestat recent in Thailanda, avea o persoana de sprijin in Romania. La Bucuresti, investigatorii au obtinut una dintre cele mai solide probe impotriva traficantului: un memory stick cu tarifele armelor
Potrivit unui comunicat al SRI, ajutorul institutiei a fost solicitat expres de catre Drug Enforcement Administration (DEA), in cadrul operatiunii care viza activitatile ilegale realizate de „Negustorul mortii“ si principalele sale legaturi. Raspunsul Serviciului a constat in participarea, pe o perioada indelungata, la operatiunea de prindere a traficantului printr-o serie de ofiteri de caz ce au interceptat convorbirile telefonice ale partenerilor acestuia cu legaturi in Romania, potrivit EVZ.

Fostul agent KGB Viktor Bout a inspirat personajul interpretat de Nicolas Cage in filmul „Lord of War“ (tradus in romaneste „Traficantul de arme“)

Arestarea traficantului de arme Viktor Bout, supranumit „Lordul razboiului“, a avut la baza o investigatie derulata pe parcursul a cinci luni, condusa de agentul special Robert Zachariasiewich, de la Drug Enforcement Administration (DEA), SUA, dupa cum informeaza Cotidianul. Raportul prezentat de acesta instantei care a emis mandatele de arestare descrie in detaliu modul in care a decurs operatiunea. Rolul principal l-au avut trei informatori sub acoperire, codificati CS1, CS2 si CS3, care s-au pretins a fi membri ai gherilelor columbiene FARC, interesati de cumpararea unor uriase cantitati de arme.

In noiembrie 2007, ei l-au contactat pe un anume Andrew Smulian, locotenent al lui Bout, caruia i-au avansat solicitarile lor. Au urmat in urmatoarele luni citeva runde de intilniri preparatorii, tinute la Curacao, in Antilele Olandeze, la Copenhaga si la Bucuresti. La un moment dat s-a pus problema ca Viktor Bout sa se intilneasca la Bucuresti cu cei trei cumparatori, moment in care si-a contactat un cunoscut din Romania.

Conform investigatorilor americani, legatura lui Viktor Bout in Romania ar fi fost un patron al unei companii aeriene care opereaza la Bucuresti, mentionat in raportul agentului cu indicativul CC2. Bout l-ar fi sunat pe CC2 in 4 februarie pentru a-l ruga sa-i faciliteze obtinerea unei vize romanesti. Un politist care a lucrat la acest caz ne-a declarat ca CC2 este un personaj „important si influent“ si ca Bout, care urma sa vina cu un nume fals, ar fi vrut sa evite interviurile la care sint supusi strainii in perioada premergatoare Summitului NATO. Legatura sa romaneasca i-ar fi spus ca incearca sa-i rezolve problema cu viza, dar l-a avertizat ca Romania nu e un loc sigur pe care Bout sa-l viziteze. In cele din urma, Bout a ales Thailanda ca loc de intilnire, unde a si fost arestat.

In 5 februarie, autoritatile romane au interceptat o conversatie intre Viktor Bout si un alt asociat al acestuia (neidentificat in documentele judiciare citate decat sub codul „CC2“). Potrivit acestei discutii, Bout i-a cerut lui CC2 ajutorul pentru obtinerea vizei turistice pentru Romania. CC2 ii spune ca va analiza problema, dar l-a avertizat ca Romania nu este un loc sigur pentru el. Agentul DEA care a intocmit cererea de arestare a lui Bout specifica, pe baza unor informatii ale autoritatilor din Romania, ca in jurul datei de 24 decembrie 2007, un jurnal de stiri TV din Romania a relatat despre o relatie de afaceri intre Bout si CC2. In ziua urmatoare, autoritatile romane au interceptat o convorbire telefonica intre Bout si CC2, in care acesta din urma l-a intrebat pe Bout daca a auzit despre aceste stiri din presa de la Bucuresti.

Complicele sau, Andrew Smulian, a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de Serviciul Roman de Informatii. Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns.

Andrew Smulian s-a intalnit in Romania, la Bucuresti, cu colaboratori ai agentiei antidrog din SUA si au stabilit coordonatele unei tranzactii de arme. Procurorul american care instrumenteaza acest caz a mai lucrat cu politistii de frontiera si in 2007, cand a fost arestat in Romania regele heroinei, Hosseim Karimi, potrivit Gardianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.