Presedintele Traian Basescu a atras atentia, vineri, la bilantul Ministerului Public, ca a fost foarte mediatizat faptul ca "un terorist", respectiv Omar Hayssam, a plecat din tara "ca un boier", cand de fapt el a plecat "tarandu-se printre oi".
Seful statului a mai spus ca nu a existat in nici-o perioada, precum cea din 2007, o cadenta atat de mare a actiunilor politice impotriva Justitiei in general si a procurorilor in special, mentionand ca exista inca mentalitatea politicienilor ca procurorul trebuie controlat. El a aratat ca, in 2007, clasa politica a devenit "furioasa" ca nu a mai putut sa controleze Justitia si atunci si-a facut legi pentru a se proteja in fata actiunilor procurorilor, arata Ziua.

Mentionand ca a existat un ministru care "a luptat cu indarjire impotriva unei directii a Parchetului General", seful statului a dat ca exemplu de astfel de acte normative "celebra Ordonanta 95 care a blocat pentru mai bine de patru luni chiar continuarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt". Basescu a spus ca au fost emise legi care au facut inutil efortul de cativa ani al procurorilor de a combate frauda bancara. El s-a referit concret la Lega 69/2007, care dezincrimineaza nerespectarea legilor bancare, creand "un drept discretionar de a se fura din banci".

"Iata ca procurorii nu au avut de luptat numai cu infractorii, ei au avut de luptat cu clasa politica, care nu poate accepta scoaterea de sub control a procurorilor", a declarat seful statului.

Basescu a aratat cu degetul si spre Ion Iliescu, pe vremea caruia acelasi sirian era inclus in delegatiile prezidentiale. “S-a uitat faptul ca Hayssam mergea cu avionul prezidential pina in 2004”, a afirmat Basescu la RRA.

Cu doua ore inainte, la bilantul Parchetului General, el se plingea ca s-a mediatizat faptul ca “un terorist” a plecat din tara “ca un boier”, cind de fapt el a plecat “tirindu-se printre oi”. Conform sefului statului, cei care i-au dat lui Omar Hayssam IPRS Baneasa, Foresta Nehoiu si “padurile patriei” si care l-au luat pe in avion au urmarit in acelasi timp decredibilizarea magistratilor si a factorului politic de astazi, care era interesat de rezolvarea legala a procesului, informeaza Cotidianul.

Basescu a reclamat totodata existenta unor interese politice pentru dezinformarea populatiei. El le-a atras atentia procurorilor ca vor avea de luptat cu cei care nu doresc cercetarea probelor legate de modul in care “infractorul” Omar Hayssam a parasit Romania. “Cei pe care i-a hranit cu bani, cei care voiau sa-l faca parlamentar vor sa va determine sa nu-l judecati, sa nu se ajunga la o concluzie despre modul in care a plecat”, a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.