Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la postul public de radio ca uninominalul adoptat de Parlament este "o jumatate de pas inainte, nu un pas" si ca problema fundamentala a legii este ca este constitutionala, seful statului spunand ca este de parere ca magistratii CCR nu vor avea obiectii
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la postul public de radio ca uninominalul adoptat de Parlament este "o jumatate de pas inainte, nu un pas" si ca problema fundamentala a legii este ca este constitutionala, seful statului spunand ca este de parere ca magistratii CCR nu vor avea obiectii.
"E e o jumatate de pas, nu un pas, dar e un progres", a sintetizat seful statului parerea sa despre uninominalul adoptat de Parlament marti. "Problema fundamentala a acestei legi este ca este constitutionala", citeaza Romania Libera din declaratia sa.

Presedintele si-a argumentat afirmatia prin aceea ca vorbeste in calitate de politician care "chiar mandatul si l-a mentinut avand mare grija pentru Constitutie", care are legea fundamentala "in buzunar si pe birou" si care "nu misca in afara Constitutiei".El a mai apreciat ca "forma in care a trecut legea este una hibrida intre votul de lista si cea radicala" propusa la referendum. "Romanii daca ar fi venit la vot azi aveau vot uninominal in doua tururi", a mai remarcat el, adaugand ca "este o jumatate de pas de la votul de lista", "un progres". "imi e binecunoscut naravul de a merge pe solutia maximala, care cred eu ar fi fost buna pentru Romania", a adaugat el.

Remarcand ca politicienii nu au mai abordat legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, ci "o forma depusa pe acolo nu stiu de cand", Basescu a adaugat ca marele castig este ca cel putin unul sau doi parlamentari din fiecare judet vor fi legitimati de electorat, avand jumatate plus unu dintre voturi exprimate intr-un colegiu.

Potrivit Gandul, nemultumirea presedintelui se refera la sistemul de distributie a mandatelor, in cazul in care nici un candidat nu intruneste majoritatea intr-un colegiu: „Deficienta majora a acestui sistem este ca, dupa ce intra in mod automat cei care au 51% din voturi, pe urma se intra iarasi in jocul redistribuirilor si de multe ori, cel care-i pe primul loc, dar care n-are 51%, are 42% din voturi, nu va intra in Parlament si va intra unul cu 8 procente, care se afla pe ultimul loc, pentru ca se cumuleaza numarul de voturi, pana la urma, in contul fiecarui partid si sistemul de distributie trebuie sa garanteze valorificarea tuturor voturilor pentru fiecare din partide. Din acest motiv, romanii vor fi nemultumiti ca parte din cei care sunt pe locul I, chiar pe locul II, chiar pe locul III, nu vor intra in Parlament si vor intra unii care sunt mult mai jos pe lista”.

Dupa ce s-a declarat convins ca legea este constitutionala si va fi declarata ca atare de catre Curte, Traian Basescu a tinut sa calmeze si temerile ca, in Legislativ, se va intra, de fapt, pe baza de notorietate: „Povestile cu «vor veni lautarii, vor veni manelistii»... Domnule, este imposibil, pentru ca niciodata romanii nu vor accepta sa fie reprezentati de oameni care ei stiu ca nu-i pot reprezenta din punct de vedere al pregatirii, din punct de vedere al ocupatiei! In al doilea rand, mergand prin absurd, ca cineva o sa trimita un domn, o doamna care canta manele, poate ar fi interesant de vazut, daca in acelasi colegiu candideaza domnul Hrebenciuc si un manelist, pe cine alege romanul? Nu? Iar responsabilitatea va fi impartita intre politician, partid si alegator”.

Viorel Hrebenciuc nu este singurul om politic pe care Basescu l-a atacat indirect. In colimatorul presedintelui a intrat si Sorin Oprescu, pe care seful statului l-a acuzat practic de plagiat. Vorbind despre invatamant si despre usurinta cu care se acorda, in Romania, titlul universitar de doctor, Basescu a dat exemplul cazul lui Sorin Oprescu: „(Universitatile) trebuie sa aiba profesori care deja iti predau materia din propria lor cercetare si nu copie, ca sa ajunga doctori. Schimba numele Sorin Oprescu de pe lucrarea unui strain, pune la xerox numele Sorin Oprescu si il prezinta in dosarul de doctorat”.
Confirmarea previziunilor facute de presedintele Basescu prin hotararea care urmeaza sa fie luata la Curtea Constitutionala ar demonstra ca judecatorii nu sunt decat „instrumente politice docile in mana sefului statului“, sustine liderul PRM Corneliu Vadim Tudor , citat de EVZ. „In mod logic si legic, Curtea Constitutionala nu are cum sa respinga sesizarea, fiind violata Constitutia“, spune el.

Principalele critici ale celor 26 de senatori PRM si PC care au contestat legea la Curtea Constitutionala se refera la posibilitatea ca un castigator cu peste 50% plus unu intr-un colegiu sa nu intre totusi in parlament daca partidul sau nu a depasit pragul electoral, dar si la eventualitatea ca dupa redistribuire un colegiu sa dea 2-3 parlamentari, iar un altul niciunul. Un alt punct sensibil ar fi alegerea prin vot uninominal a presedintilor consiliilor judetene. Legea restrictioneaza partial chiar dreptul de vot, limitat la exercitarea lui doar in localitatea de domiciliu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.