Extremistii din Ardeal se mobilizeaza pentru maghiarizarea institutiilor sanitare. Asociatia Tineretului Maghiar (EMI), celebra pentru taberele paramilitare organizate in Gheorgheni, s-a plans Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii ca bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze romana in spitale si dispensare, ceea ce afecteaza calitatea actului medical si pune in pericol viata bolnavilor.
EMI a cerut aplicarea unei ordonante de urgenta, blocata in prezent la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. Ordonanta obliga medicii roma*ni din zonele cu peste 20 la suta populatie maghiara sa invete limba minoritatiidaca vor sa-si pastreze locul de munca.

Bagoly Zsolt a aratat ca „aceasta circumstanta produce o grava discriminare cu consecinte evidente asupra starii de sanatate a populatiei maghiare din Ardeal“, motiv pentru care asociatia solicita „sprijin si de interventie in rezolvarea acestei probleme“. Potrivit vicepresedintelui Bagoly, „in zonele geografice din Ardeal dinafara secuimii, bolnavii de etnie maghiara sunt nevoiti sa utilizeze limba romana in institutiile sanitare. Acest lucru comporta nu numai grave inconveniente, dar si pericol datorita faptului ca, asa cum numeroase cercetari stiintifice au dovedit deja, impiedicarea utilizarii limbii materne in spitale ar putea atrage consecinte medicale grave si iremediabile“.

Bagoly Zsolt subliniaza ca este foarte important ca pacientul sa poata descrie medicului in mod detaliat, corect si concret simptomele bolii, asa cum este important si faptul ca pacientul sa inteleaga in mod corect si concret prescriptiile medicale. „Siguranta pe care o confera utilizarea limbii materne in dialogul cu medicul nu poate fi suplinita de nimic si de nimeni“ in opinia lui Bagoly, impiedicarea utilizarii limbii maghiare in institutiile sanitare incalca obligatiile asumate de catre Romania prin semnarea conventiilor internationale, de exemplu Conventia-cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Charta Europeana pentru Limbile Regionale sau Minoritare, respectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului, care are ca scop stabilirea unui cadru pentru combaterea discriminarii pe baza rasei sau originii etnice, in vederea punerii in aplicare in statele membre a principiului egalitatii de tratament.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.