Medicii de familie atrag atentia ca Bucurestiul nu este pregatit sa faca fata unui eventual atac bioterorist, mai ales in contextul desfasurarii Summitului NATO.
Dr. Cristian Oana de la Asociatia Medicilor de Familie a declarat ca, in unele tari, guvernele se bazeaza pe ajutorul medicilor de familie in cazul unui atac bioterorist. "Noi nu stim la cine este comanda in astfel de situatii, unde sa ne adresam, care sunt spitalele de linia intai sau a doua", a declarat ieri dr. Cristian Oana.
In cazul unui astfel de atac apar mai multe infectii pe care medicii de familie trebuie sa le cunoasca. Ei fac un apel la autoritatile sanitare sa transmita urgent informatii in legatura cu masurile care trebuie luate si care este rolul medicilor de familie in cazul acestor atacuri. Dr. Cristian Oana a subliniat ca un astfel de eveniment "nu este spectaculos, se pulverizeaza agenti patogeni in locuri aglomerate". Virusul variolic este unul dintre cei mai periculosi agenti folositi in scop de bioterorism, cu o rata a deceselor de 30 de zile. Dupa o perioda de incubatie de 12-14 zile, apar brusc febra, cefalee, dureri de coloana, stare de rau. Vaccinul poate preveni sau diminua severitatea infectiei daca este administrat in primele 4 zile dupa expunere. In botulism, diagnosticul este in primul rand clinic, fiind vitala inceperea de urgenta a tratamentului, rezultatele testelor nefiind disponibile imediat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.