Romania a obtinut, la reuniunea ministrilor Mediului din UE, desfasurata la Bruxelles, sprijinul comisarului european Stavros Dimas in cazul Bastroe, oficialul UE angajandu-se sa faca demersuri pe langa autoritatile ucrainene pentru a respecta legislatia internationala in acest caz, transmite Mediafax.
Surse europene au declarat, pentru Mediafax, ca problema ridicata de delegatia romana a fost inscrisa pe agenda reuniunii la capitolul AOB (Any Other Business) si a constat de fapt intr-o informare din partea Romaniei in legatura cu conventiile internationale in domeniu. Sursele citate au precizat ca atat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, cat si delegatiile unor state membre UE, au sustinut pozitia Romaniei si si-au asumat angajamentul ca vor face demersuri pe langa Ucraina pentru respectarea legislatiei internationale in ceea ce proveste construirea canalului Bastroe, informeaza Ziua.

De altfel, Ucraina a inclus costurile proiectului Bistroe in bugetul pentru 2008. „Romania roaga statele UE si Comisia sa se asigure ca Ucraina nu va implementa decizia finala a proiectului Bistroe si ca dialogul intre partile interesate va fi reluat, in acord cu legile internationale“, se arata in informarea delegatiei Romaniei.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, apreciaza ca declaratia comisarului Dimas este „un instrument clar“ pe care Romania il poate folosi pentru a „frina unele programe de colaborare ale UE cu Ucraina“ pe diverse teme, adauga Cotidianul. Sprijinul european vine dupa ce presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat, la ultima sa vizita la Bucuresti, ca acest canal este teritoriu suveran, unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura o activitate suverana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.