Presedintele Turciei, Abdullah Gul, care a inceput duminica dupa-amiaza o vizita oficiala in Romania, a fost primit, ieri, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu.
In cadrul conferintei pe care a sustinut-o dupa intalnirea cu seful statului, Abdullah Guly a declarat, referitor la implicarea Gaz de France, sustinuta de Romania, in proiectul Nabucco, ca Turcia este deschisa in legatura cu realizarea acestui proiect. "Proiectul Nabucco este important pentru noi, speram sa se realizeze cat mai repede. Suntem deschisi in legatura cu acest proiect", a spus presedintele turc. Presedintele Basescu a precizat ca a discutat cu omologul sau turc despre participarea companiei Gaz de France la proiectul Nabucco, urmand ca partea turca sa analizeze problema.

Seful statului a mai explicat ca a discutat cu Abdullah Gul si despre proiectul mai vechi romano-turc de realizare a unui cablu submarin pentru transportul de energie care sa lege cele doua tari, avand in vedere disponibilitatile energetice ale Romaniei, care se vor accentua odata cu finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Turcia considera ca proiectul Nabucco reuneste destul de multe companii si ca nu este nevoie, in prezent, de discutii privind selectia celui de-al saptelea partener, potrivit directorului companiei turce de stat Botas, Saltuk Duzyol, citat de Reuters. "Cred ca am avut un inceput foarte bun. Este prea devreme pentru a vorbi despre al saptelea partener. Tocmai am selectat al saselea participant. O structura cu sase parteneri este destul de aglomerata in ceea ce priveste managementul", a spus el.

Companiile care fac parte din consortiul Nabucco au semnat, la 6 februarie, la Viena, documentul prin care grupul german RWE a devenit al saselea partener in cadrul proiectului de construire a gazoductului, in valoare de cinci miliarde euro, care va transporta gaze naturale din regiunea caspica in Europa.Grupul francez GDF a anuntat saptamana trecuta, ca inca este pregatit sa participe la proiect daca va fi sustinut.

Autoritatile de la Ankara se opun participarii GDF la Nabucco, motivul fiind recunoasterea oficiala a genocidului din Armenia de catre Franta si opozitia presedintelui Nicolas Sarkozy impotriva candidaturii Turciei la UE.

"Guvernul face tot ce poate pentru a facilita accesul afaceristilor turci in Romania"

"Va asigur ca Guvernul roman face tot ce se poate pentru a gasi solutii destinate sa usureze deplasarea oamenilor turci de afaceri in Romania. In acelasi timp, rog sa se tina cont de faptul ca in calitate de stat UE avem obligatii stricte asumate pe care trebuie sa le respectam", a declarat Traian Basescu ieri, dupa intalnirea cu presedintele turc. Acesta a subliniat ca raspunsul sau nu este unul diplomatic si a precizat ca, "in mod cert", in interiorul obligatiilor de stat UE Romania va incerca sa gaseasca solutii pentru facilitarea accesului oamenilor de afaceri turci.

Basescu a tinut sa precizeze, "in mod deosebit pentru presa", ca solicitarea oamenilor de afaceri turci este justificata dat fiind faptul ca acestia au investitii de peste 2 miliarde de dolari in Romania, iar Turcia este cel mai important partener comercial extracomunitar al Romaniei.

La randul sau, presedintele turc a declarat ca nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari este in prezent de aproape 7 miliarde de dolari, obiectivul celor doua state fiind ca pana in 2010 acesta sa ajunga la 10 miliarde de dolari.

Presedintele Traian Basescu a mai explicat ca Romania va fi un sustinator constant si fara rezerve al aderarii Turciei la UE - "la momentul la care toate conditiile de aderare vor fi indeplinite".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.