Gazprom a luat in calcul posibilitatea ca o ramificatie a conductei de gaze South Stream sa treaca si prin Romania dar s-a lovit de indiferenta autoritatilor, potrivit purtatorului de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov

Este vorba mai exact de o declaratie telefonica a acestuia potrivit careia Gazprom a renuntat la ideea de a construi o parte a retelei de transport in Romania dupa ce a constatat lipsa de interes a Romaniei in legatura cu aceasta chestiune. Declaratiile respective apar dupa ce acum doua zile Rusia si Ungaria au semnat proiectul privind constructia South Stream, adauga BBC.

Pe de alta parte, potrivit unui articol publicat in "Kommersant", Bucurestiul ar putea fi totusi implicat in proiectul South Stream. Astfel, conform adjunctului ministrului rus al Energiei, Anatoli Ianovski, ar putea fi nevoie de acordul Ucrainei si al Romaniei pentru construirea unei gazoduct care sa fie amplasat prin spatiul maritim al unuia dintre cele doua state.

In plus, Cotidianul precizeaza ca pentru realizarea South Stream este necesara obtinerea unei expertize ecologice, ale carei rezultate sa fie acceptate si de guvernele tarilor prin a caror zona economica maritima va trece conducta.

Conducta South Stream va traversa Marea Neagra spre Bulgaria si va avea o ramificatie in Ungaria catre Austria, o alta la sud, catre Grecia si Italia, si, in sfirsit, o alta spre Serbia. Pina in prezent si-au anuntat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria si Serbia, alti posibili parteneri fiind Bosnia si Grecia.

Dincolo de inconvenientul negocierilor Gazprom cu Ucraina si Romania, proiectul South Stream pare sa capete tot mai multa consistenta. Joi, la Moscova, Rusia si Ungaria au semnat un acord interguvernamental cu privire la participarea Budapestei la South Stream, care va tranzita teritoriul ungar. Luni, a fost semnat un acord similar si de catre Serbia, in timp ce Bulgaria a facut acest pas luna trecuta.Pornind de la coasta rusa a Marii Negre, o sectiune a gazoductului South Stream urmeaza sa ajunga in Bulgaria. De aici, conducta se va imparti in doua, partea nordica trecand prin Serbia catre Ungaria, iar partea sudica prin Grecia, catre Italia. Potrivit Ziua, Gazprom a luat in considerare si o ruta alternativa pentru ramura nordica a conductei, care ar fi putut traversa Romania, insa a renuntat la aceasta optiune deoarece Romania nu a aratat interes, a declarat joi pentru "The Moscow Times" purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

South Stream este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participa si Romania. Nabucco, promovat de UE si de SUA, vizeaza sa ofere o varianta la reteaua de transport rusa si sa permita exploatarea resurselor din zona Marii Caspice. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas)

Reteaua are punctul de pornire pe tarmul rusesc al Marii Negre, trece prin Bulgaria iar de acolo se ramifica in nord prin Serbia si Ungaria si in sud prin Grecia spre Italia. South Stream e considerat a fi in concurenta cu reteaua Nabucco - un proiect sustinut de Uniunea Europeana si de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.