Pentru securizarea granitelor Romaniei, devenite de la 1 ianuarie 2007 frontiere ale Uniunii Europene, s-a semnat cel mai substantial contract de dotare derulat de Ministerul Internelor si Reformei Administrative.
Sumele alocate de la bugetul de stat acestui contract se apropie de un miliard de euro. Sunt incluse dotari cu echipamente de supraveghere, mijloace de deplasare si observare sofisticate. Contractul a fost semnat in timpul guvernarii Nastase si a fost controlat si rascontrolat dupa schimbarea puterii politice. O serie de responsabili din interiorul MIRA si-au pierdut posturile si s-au aflat sub ancheta DNA, care in final a dat verdictul neinceperii urmaririi penale.

Dincolo de jocul politic si exploatarea mediatica a suspiciunilor, programul “Frontiera” merge taras-grapis. Plecarea din ministeriat a dlui Vasile Blaga a adus inca o pauza in realizarea acestuia, ceea ce a adaugat alte intarzieri. Se incearca prin mijloace specifice o operatiune de imagine pentru a arata opiniei publice progresele “Frontierei”. Stirile punctuale si scurtele informatii tv nu pot suplini insa lipsa unei evaluari de ansamblu a stadiului programului care este inclus in obligatiile asumate de Romania in negocierile din perioada de aderare la Uniunea Europeana.

Secret. Programul “Frontiera” este urmarit insa cu atentie atat de oficialii UE, cat si de conducerea grupului EADS, a carui ramura din Germania si-a asumat contractul din Romania. Serviciile de informatii au si ele in obiectiv ansamblul programului, date fiind importanta lui pentru siguranta nationala si implicatiile pentru relatiile tarii cu vecinii de la est si vest.

Potrivit unor cercuri bine informate, CSAT va analiza intr-o viitoare sedinta stadiul programului “Frontiera”, si raportul MIRA trebuie sa arate cauzele intarzierilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.