Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) apreciaza "initiativele prin care institutii ale statului, asociatii si organizatii civice sprijina eforturile de dezvoltare si perfectionare a invatamantului religios, garantat prin Constitutia Romaniei. Aceste demersuri nu se pot concentra, insa, exclusiv asupra aspectelor negative din sistemul de invatamant, transformand predarea religiei, prin generalizari fortate sau afirmatii tendentioase, intr-un fenomen cu efecte nocive asupra societatii romanesti", precizeaza, intr-un comunicat, Dr. Bogdan Popescu, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educational.

Acesta se refera la o serie de articole publicate recent care "ridica falsa problema a predarii creationismului in scolile publice din Romania si pun sub semnul intrebarii importanta manualelor de Religie".

In privinta predarii "creationismului", recomandarile Consiliului Europei au fost interpretate intr-un mod eronat, considera Patriarhia Romana: "Rezolutia 1580/04.10.2007 a Consiliului Europei 'avertizeaza impotriva anumitor tendinte care intentioneaza sa prezinte credinta ca fiind o stiinta' si recomanda statelor membre 'sa se opuna cu fermitate predarii creationismului ca disciplina stiintifica'. Precizam, insa, ca niciodata credinta nu poate fi considerata o 'stiinta', iar referatul biblic al creatiei nu poate fi prezentat ca o 'disciplina stiintifica', fiind un adevar de credinta revelat, nu rezultatul unei activitati pur umane si perfectibile".

BOR considera ca teoria evolutionista "ramane doar o ipoteza cu implicatii ideologice, fara pretentii de adevar istoric absolut, o posibila explicatie, sustinuta cu argumente considerate stiintifice".
"Insusi termenul 'creationism' este gresit utilizat si interpretat, deoarece, nu a fost introdus de Biserica, ci de adeptii darwinismului, care doreau sa opuna, intr-un mod reductionist, 'imperialismul scientist', 'imperialismului mistic'", considera consilierul patriarhal.

Acesta este motivul pentru care, sustine consilierul patriarhal, elevii trebuie sa aiba acces la "un adevar de credinta, comun religiilor monoteiste, privind crearea lumii 'ex nihilo', care, desi nu a fost predat niciodata ca disciplina stiintifica, este implicit sustinut de noile descoperiri din fizica cuantica, care pun sub semnul intrebarii conceptul clasic de 'materie'".

Delimitandu-se de criticile aduse de Liga Pro Europa, Patriarhia BOR considera ca toate manualele de religie trebuie sa aiba un ton echilibrat "de dialog si de respect fata de celelalte culte recunoscute".