Presedintele Traian Basescu a dezvaluit ieri lista cu cele sapte propuneri pe care le face partidelor politice in scopul reformarii educatiei. Basescu cere revizuirea substantiala a programei scolare, care sa fie orientata catre competentele de baza pe care trebuie sa le dobindeasca elevul in scoala. La debutul consultarilor, Traian Basescu a avertizat ca, „in cazul in care nu modernizam sistemul de educatie, sacrificam Romania“.

Traian Basescu a inclus in Pact si mult asteptata descentralizare financiara a resurselor umane si adaptarea programei scolare in functie de nevoile specifice fiecarei regiuni. Toate deciziile vor fi astfel luate la nivelul scolilor, de la angajarea profesorilor pina la finantarea pe cap de elev. „Prin adoptarea principiului «finantarea urmeaza elevul» in invatamintul preuniversitar, scolile mai bune vor avea cautare, iar cele care n-au performante vor fi obligate sa se redreseze“, citeaza Cotidianul dintr-unul dintre punctele Pactului.

In urma semnarii Pactului, Comisia prezidentiala pentru educatie doreste sa fie definite zonele de educatie prioritare, adica zonele defavorizate care trebuie sa primeasca ajutor. Aici se vor lua masuri suplimentare financiare, administrative si de resurse umane, inclusiv asupra romanilor din zone in care se afla in minoritate. „De exemplu, lipovenii, care nu pot merge la scoala pentru ca nu se string 11 elevi pentru a aduce un profesor. Si pentru romanii unde sint numeric mai putini. Aceste zone prioritare vor avea derogari de la anumite acte normative“, explica Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie. Pactul prevede si crearea unui statut al elevului si al studentului, si asigurarea invatamintului gratuit de 13 ani, fara ca elevii sa fie nevoiti sa-si mai cumpere manuale in clasele terminale ale liceului. Partidele au obligatia sa asigure un PIB de minimum 6% pentru educatie, indiferent de rotirea lor la guvernare.

PNL, PSD, PD-L, UDMR, PC si reprezentantii minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, prezente la consultarile de miercuri pe tema educatiei, de la Cotroceni, si-au dat acordul asupra principiilor enuntate in proiectul de Pact, dar "au exprimat dorinta de a propune unele clarificari de ordin tehnic", care vor fi incluse in forma finala a textului, in termen de sapte zile, arata un comunicat emis de Administratia Prezidentiala si remis Ziare.com.

Astfel, potrivit Ziua, dupa o saptamana, textul final va fi supus semnarii, locul si ora urmand sa fie stabilite de catre Administratia Prezidentiala, mai arata documentul, informeaza ziare.com.
Potrivit Presedintiei, Pactul "fundamenteaza strategia si componentele normative ale actiunilor din domeniul educatiei si cercetarii ce urmeaza a fi detaliate in perioada urmatoare". El a fost elaborat pe baza diagnosticului si a solutiilor propuse de catre Comisia prezidentiala de analiza si elaborare a politicilor din domeniul educatiei si cercetarii in raportul prezentat public in data de 12 iulie 2007.
Documentul va fi deschis spre semnare partidelor politice, iar apoi si celorlalti actori sociali ai sistemului educativ: sindicate, asociatii profesionale, ligi si organizatii ale elevilor si studentilor, asociatii ale parintilor.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a subliniat ca spera ca elaboarea unei strategii nu este un siretlic al presedintelui prin care sa fie amanate actele normative propuse de minister