Consilierul personal al premierului, Marius Oprea, a prezentat miercuri Comisiei juridice a Camerei Deputatilor principalele modificari ale legii CNSAS, printre noutati enumerand verificarea din oficiu a candidatilor la alegeri sau caracterul public al sedintelor Colegiului
Noul cadru de organizare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va fi promovat sub forma unei ordonante de urgenta a Guvernului. Potrivit deciziei de ieri a Executivului, Curentul precizeaza ca actul urmeaza sa fie aprobat saptamana viitoare, dupa ce va fi lansat in dezbatere publica. Spre deosebire de vechea lege, care a facut ca CNSAS sa fie acuzat ca ar proteja sau, din contra, ar persecuta anumite categorii profesionale, noul proiect prevede o ordine a prioritatilor celor care sunt verificati din oficiu. O alta modificare ce ar putea aparea este eliminarea sintagmei de "politie politica" din text.

Marius Oprea a aratat ca in ordonanta de urgenta referitoare la CNSAS, care intra chiar miercuri in sedinta de Guvern pentru o prima lectura sunt fixate toate modalitatile de verificare a celor care candideaza sau sunt numiti in functii publice sau de demnitate publica.

Drept noutatea cea mai semnificativa, Oprea a identificat verificarea din oficiu a tuturor candidatilor in alegeri, fie locale, fie parlamentare. Presedintele Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului a explicat ca verificarile vor fi facute de Colegiu pe baza declaratiilor pe proprie raspundere care sunt depuse de candidati la birourile electorale, informeaza astfel Ziua. Oprea a admis ca este imposibil ca intr-o luna de campanie electorala, CNSAS sa aiba timp sa verifice candidatii la locale, al caror numar s-ar cifra potrivit unor calcule ale acestuia la aproape un milion.

Marius Oprea a sustinut ca verificarile vor fi facute de Colegiul CNSAS pe baza declaratiilor pe proprie raspundere, care sunt depuse de candidati la birourile electorale. Totusi, reprezentantul guvernului a admis ca verificarea va fi dificila, cel putin la alegerile pentru primarii si consiliile judetene.
„Va fi imposibil sa verificam inaintea alegerilor toti candidatii la alegerile locale. Sunt peste 54.000 de alesi locali, la aceste alegeri se inscriu cinci sau sase partide, care depun liste ce contin in medie 10 persoane, deci depasim cifra de un milion de persoane de verificat“, a explicat Marius Oprea.
Cercetarile vor continua insa si dupa alegeri, iar persoanele care sunt dovedite ca au colaborat pot fi acuzate de fals in declaratii.

In plus EVZ agauga ca sedintele conducerii CNSAS vor avea caracter public, pentru a asigura transparenta institutiei. La sedintele Colegiului se va discuta cu dosarele pe masa, apoi se va vota deschis daca un anumit dosar se trimite in instanta.

„Ceea ce va face CNSAS in sedinte este sa arate cine anume a colaborat, dintre persoanele care sunt supuse verificarilor, conform legii. Se face doar enumerarea documentelor din investigatiile interne ale CNSAS, se discuta daca documentele care sunt puse pe masa sunt indeajuns pentru a considera ca o persoana a colaborat cu Securitatea, in sensul noii legi“, a adaugat consilierul lui Tariceanu. In acest fel se elimina verdictele, iar CNSAS nu mai are atributii jurisdictionale, ci doar administrative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.