Reprezentantii UDMR au contrazis ieri afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu la Covasna, privind garantarea drepturilor minoritatilor si modelul de autonomie.
Deputatul Tamas Sandor si-a aratat dezacordul fata de aprecierea sefului statului potrivit careia Romania a indeplinit toate standardele politice in privinta minoritatilor, sustinand ca nu sunt garantate toate drepturile maghiarilor.

"Domnul presedinte a declarat in ultimele zile ca Romania s-a angajat si garanteaza normele europene privind drepturile minoritatilor, plus ca minoritatile au toate drepturile in Romania, dar acest lucru nu este adevarat, nu avem toate drepturile", a declarat Tamas Sandor. "Dupa parerea mea, nu domnul Basescu sau domnul Boc trebuie sa spuna ca noi avem toate drepturile. Intr-o tara in care o populatie de peste 7 la suta, respectiv minoritatea maghiara, are o voce, are o parere, are o doleanta, atunci trebuie ca si majoritatea sa accepte acest lucru", a explicat udemeristul. Deputatul UDMR Antal Arpad Andras a aratat ca modelul de autonomie dorit de secuime ar putea functiona in restul tarii si nu invers, asa cum apreciase Basescu. Antal a salutat faptul ca presedintele s-a declarat un suporter al autonomiei cu conditia ca aceasta sa fie egala, in Covasna si Harghita, cu autonomia din Calarasi sau Constanta, insa udemeristul a decretat ca lucrurile ar trebui sa se intample exact pe dos. In urma intalnirii de duminica cu seful statului, prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a sustinut ca s-a propus ca la urmatoarea intrevedere sa fie prezenti atat reprezentantii comunitatii maghiare, cat si ai societatii civile romanesti, urmand ca Basescu sa fie mediator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.