Procurorii sustin ca judecatorii isi justifica indulgenta prin lipsa cazierului in cazul celor cu functii publice
Potrivit bilantului DNA, din cele 109 persoane condamnate definitiv anul trecut in dosare instrumentate de procurorii DNA, 81 au primit pedepse cu suspendarea si numai 28 au fost trimise in puscarie. In plus, Cotidianul precizeaza ca judecatorii s-au dovedit mult mai iertatori cu angajatii de la stat care au comis fapte de coruptie si mai drastici cu cei din domeniul privat. Astfel, din cei 59 de bugetari condamnati definitiv anul trecut, doar 12 au primit pedepse cu inchisoarea, in timp ce, din 50 de „privati“, au ajuns dupa gratii 16.

Raportul sustine ca judecatorii si-au justificat blindetea fata de bugetari prin lipsa antecedentelor penale, dar Daniel Morar a amintit ca tocmai daca ar fi avut cazier respectivii nu ar fi putut ocupa functii publice.

EVZ prezinta cazurile a 12 vamesi corupti, dintre care niciunul nu se afla in detentie si a directorului Societatii Crucea Rosie care a luat spaga de 1.830 de lei si a primit doar o luna de suspendare.

Raportul DNA cuprinde numeroase exemple care demonstreaza mila excesiva a judecatorilor fata de cei corupti. Astfel, dintre cei 12 vamesi condamnati, anul trecut, niciunul nu se afla in detentie, deoarece au primit pedepse cu suspendare. Si asta, in conditiile in care sistemul vamal este perceput ca extrem de vulnerabil la coruptie, iar anchetele DNA au aratat ca respectivii vamesi au luat mita in mod repetat, de zeci de ori. In fine, directorul unei filiale a Societatii Nationale „Crucea Rosie“ a fost judecat pentru ca a primit mita 1.830 de lei de la diverse persoane carora le elibera adeverinte matricole si certificate de studiu false. Instanta l-a gasit vinovat, dar l-a condamnat la doar o luna de inchisoare cu suspendare, pedeapsa pe care procurorii o considera „absolut derizorie si de neinteles“, in conditiile in care minimul special prevazut de lege pentru astfel de fapte este de un an.

Seful DNA si-a exprimat parerea ca judecatorii au, oarecum, moduri diferite de a solutiona cauzele.
El a exemplificat cum un politist cercetat de DNA pentru ca ar fi pretins 250 de euro in vederea facilitarii obtinerii unui permis de conducere a fost condamnat cu executare, in timp ce tot un ofiter care a luat mita 15.000 de euro a primit o pedeapsa cu suspendare. De altfel, din 25 de politisti trimisi in judecata de procurorii anticoruptie si condamnati de instante, doar noua au primit pedepse cu executare. Desi DNA are ca principal obiectiv prevenirea, combaterea si sanctionarea faptelor de coruptie savarsite de persoane din mediul public, ponderea condamnarilor celor trimisi in judecata de procurorii anticoruptie este mult mai mare la persoane care provin din mediul privat.

" Anul trecut au fost 54 de achitari, din care 32 din cauza dezincriminarii fraudei bancare. Nicio achitare insa nu ne poate fi imputata. (…) De asemenea, din 109 condamnari definitive, 81 au fost condamnari cu suspendare", precizeaza seful DNA, daniel Morar, citat de Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.