Am o idee care ar putea sa aduca bani la buget. Din moment ce mai toate licitatiile din Romania sint aranjate dinainte, cred ca e cazul ca Guvernul sa scoata un catalog cu schemele la care se poate recurge, pentru adjudecarea lucrarilor publice
Sa fie toate smecheriile prinse acolo, la dispozitia tuturor celor interesati. Si cine vrea sa participe la licitatie cumpara catalogul si isi alege pe ce schema vrea sa mearga. La final, se anunta care smenarie din catalog era cea corecta, corecta in sensul ca iese cistigatoare. Ca sa fie si mai clar, dau chiar acum un exemplu de posibila pagina din indrumarul de masluit licitatii.

Schema 1: Pretul jos si ciocu’ mic

Pretul jos, adica firma care participa la licitatie se ofera sa faca lucrarea cu un pret extrem, inimaginabil de mic. Dupa ce cistiga licitatia, poate sa ceara bani mai multi pe motiv ca au aparut lucrari neprevazute. Spre exemplu, pe 15 august, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti a organizat o licitatie pentru un contract de „Decolmatare lacuri – Lucrari de dragare si pompare“. Valoarea lucrarilor estimata de Administratie a fost intre 33.500.000 de lei si 83.750.000 de lei, adica intre 10 milioane si 25 de milioane de euro. Ei bine, a venit firma Bella Consulting, care a spus ca face lucrarea cu numai 9.500.000 de lei (vreo 2,5 milioane de euro), adica cu doar 28% din cea mai mica estimare a beneficiarului. Banii astia de-abia daca ajung pentru combustibilul necesar excavatoarelor care vor musca buza lacurilor. Confruntata cu atita generozitate, Administratia Parcuri & Lacuri a crezut de cuviinta ca se cade sa dea pe sest contractul acestei firme. Aici intervine cealalta parte a schemei:

Ciocu’ mic. Ceilalti participanti la licitatie nu au fost instiintati ca lucrarea a fost adjudecata, ca sa nu poata face contestatie. Apoi ciocu’ s-a facut si mai mic cind una dintre firmele concurente (C.O.I.S. Italy) a facut reclamatie la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), forul care verifica, cica, legalitatea si fiabilitatea ofertelor. De data asta, ciocul mic este chiar de la ANRMAP. In mod legal, ANRMAP e obligata sa raspunda reclamantului, in termen de 30 de zile, ce masuri a luat in cazul semnalat. Termenul a expirat nu o data, ci de patru ori. In cele 120 de zile, C.O.I.S. a mai facut doua adrese pe aceeasi tema. Dar ciocul a ramas in continuare minuscul. Purtatorul acestui cioc poarta numele, dupa unii, de Gheorghe Ivanov si este seful Directiei Generale de Control a ANRMAP. Dupa altii, e chiar presedintele institutiei, Alexandru Cojocaru. Orice ar fi, ciocu’ nu scuza mijloacele de atribuire a licitatiei.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.