Toti inculpatii din dosarul Flota, mai putin Traian Basescu, au fost scosi de sub urmarire penala de procurorii DNA. Anuntul a fost facut chiar de seful DNA, Daniel Morar, dupa sedinta de bilant a Directiei pe anul 2007
Daniel Morar spune ca in cazul lui Traian Basescu cercetarile sunt oprite pentru ca acesta are imunitate, fiind seful statului. Dosarul presedintelui a fost disjuns si va intra iar in atentia procurorilor imediat dupa incheierea mandatului.

"Procurorii au fost nevoiti sa ceara, in dosarele in care erau cercetati fosti ministri, uneia dintre cele trei institutii in stat, daca sa inceapa urmarirea penala. O a patra modificare cu impact este o modificare prin Ordonanta de Urgenta a componentei Comisiei speciale existente la Palatul Cotroceni. (...) In dosarul Flota s-a dat solutie din luna decembrie de scoatere de sub urmarire penala a tuturor partilor. (...) Toti inculpatii, mai putin Basescu. Presedintele este imun", a explicat Daniel Morar, citat de Realitatea.

Potrivit Cotidianul, dosarul a pornit, in 1997, de la o ancheta a Departamentului de Control din subordinea Guvernului, care cerea investigarea penala a modului in care la inceputul anilor ’90 s-au vindut 16 nave din flota maritima a Romaniei. In 2002, cazul a fost trimis recent infiintatului PNA (Parchetul National Anticoruptie, stramosul DNA-ului), iar in doi ani, procurorii lui Ion Amarie, procurorul-sef de atunci, au finalizat dosarul. Astfel, cu putin inainte de alegerile din 2004, PNA a trimis dosarul in instanta, cu un rechizitoriu de 461 de pagini si 80 de inculpati, acuzati pentru fapte grave precum abuz in serviciu, bancruta frauduloasa, spalare de bani etc., si cu un prejudiciu calculat de 324,5 milioane de dolari. La vremea respectiva s-a speculat ca dosarul ar fi unul politic, menit sa-l opreasca pe Traian Basescu din ascensiunea politica. Banuiala a fost intarita de stenogramele PSD in care fostul ministru Rodica Stanoiu ii cerea fostului premier Adrian Nastase unda verde pentru atacul in justitie impotriva lui Basescu.

Expertiza financiar-contabila si tehnico-maritima a fost dispusa de procurorii DNA dupa ce dosarul a fost restituit de Inalta Curte din cauza unor vicii de procedura. Expertiza a costat peste 43 de mii de euro si a fost finalizata pe 24 septembrie 2007, adauga Gardianul. Parchetul National Anticoruptie a anuntat in august 2004 finalizarea urmaririi penale si trimiterea in judecata a 80 de persoane, acuzate de prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde lei, ca urmare a instrainarii unui numar de 16 nave apartinand flotei maritime romanesti. Dosarul a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime - mineralier de mare capacitate, ca rezultat al infractiunilor savarsite de cei care au initiat si derulat in mod fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 – august 2000. Din materialul probator, inclusiv rapoartele Curtii de Conturi, constatarile financiare ale organelor Ministerului Finantelor, rapoartele specialistilor si expertizele tehnice judiciare, s-a stabilit un prejudiciu total de 324.514.683,80 USD, echivalent a 11.027.008.955.524 lei, ca rezultat al infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata. Anchetatorii au solicitat instantei ca recuperarea pagubelor de la inculpati sa se faca in solidar, individualizandu-se totodata cuantumul acestora pe fiecare in parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.