Romania se va alatura, la Summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti, Statelor Unite si Canadei, care cer ca si aliatii europeni sa angajaze mai multe trupe in sudul Afganistanului, zona cea mai periculoasa. Secretarul de stat in Ministerul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat la Iasi, in cadrul unei conferinte asupra contributiei NATO in Afganistan, ca militarii romani risca sa ramina singuri in provincia Zabul, unde avem circa 500 de soldati, avind in vedere „iminenta retragere“ a partenerilor americani din zona.

Zabul, provincie aflata sub comanda romaneasca, are 64 km de granita cu Pakistanul, iar in contextul agravarii tensiunilor dintre autoritatile afgane si cele pakistaneze, pericolul reprezentat de insurgenta si de traficul de droguri face ca amenintarea la adresa romanilor sa creasca mai degraba decit sa scada. In acelasi timp, fortele de politie afgane, aflate inca intr-un stadiu precar de profesionalism, reprezinta uneori mai degraba un risc pentru trupele romanesti decit un sprijin. „Este posibil sa ne confruntam cu amenintari suplimentare“, a admis Dobritoiu. In fata acestui pericol, Romania discuta cu partenerii de Alianta inca dinaintea summitului de la Riga, din 2006, despre o strategie pe 5 ani pentru Afganistan, care cuprinde necesitatea ca multi dintre aliatii europeni sa isi asume o raspundere sporita in sud.

In zona din sud, de la frontiera cu Pakistanul, unde s-au regrupat militantii talibani si unde se duc luptele cele mai dure dintre acestia si fortele NATO, opereaza in principal trupe americane, canadiene, britanice si olandeze, cu sprijin din partea armatelor Romaniei, Danemarcei, Estoniei si Australiei (aceasta din urma tara nefiind membra NATO). Ceilalti membri ai NATO, desi prezenti in nordul tarii, au refuzat sa trimita trupe importante in sud, din cauza pericolelor la care si-ar expune soldatii. Germania, Franta, Turcia si Italia au respins apelurile lansate de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si de secretarul american al Apararii, Robert Gates, de a suplimenta trupele din sud.