Un ofiter roman in rezerva care avea acces la informatii legate de operatiunile de la baza Mihail Kogalniceanu a declarat pentru AP, sub protectia anonimatului, ca acolo au avut loc escale si activitati americane suspecte, care ar avea legatura cu programul CIA de inchisori secrete.

Ofiterul roman cu rang inalt, citat in editia electronica a ‘International Herald Tribune’ care preia o stire Associated Press, afirma ca a fost martor la trei asemenea episoade in 2004 si doua in 2005, intotdeauna la ora 1.00 noaptea, anunta NewsIn.

Intr-un colt retras al bazei aeriene extrem de bine pazite, doi lunetisti urcau pe un acoperis si isi ocupau pozitiile. In scurt timp, in apropiere aparea un microbuz negru, oprea si astepta. Un avion ateriza, iar microbuzul negru ii sosea in intampinare. Se facea schimb de pachete mari si misterioase care, potrivit oficialului roman, pareau a fi suspecti de terorism legati.

Oficialul, un ofiter de rang inalt in rezerva care avea acces la informatii legate de operatiunile de la Kogalniceanu, spune ca avioanele plecau apoi spre nordul Africii cu incarcatura lor si doi agenti CIA la bord. Pilotii americani falsificau in mod curent datele din registrele de zbor sau nu le completau deloc. Avioane cargo C-130 Hercules si alte avioane militare americane venite din Irak au aterizat adesea intr-o zona cu acces restrictionat a bazei aeriene, unde mimau probleme tehnice si ramaneau sub paza cateva zile, asteptand reparatii care nu aveau loc niciodata.

Accesul in trei cladiri ale sectiunii militare a bazei de la Kogalniceanu era strict interzis anagajatilor romani, dar erau frecventate si controlate de americani.

"Totul era aranjat si facut sa arate ca niste activitati normale. Dar credeti-ma, era foarte neobisnuit", a spus oficialul, care a solicitat sa nu i se dezvaluie identitatea din motive de securitate. "De la 50 de metri, spui ca sunt "colete", a spus el, referindu-se la "schimburile" dintre avioanele care aterizau si microbuzul negru. "Dar cred ca in avioane erau oameni si erau legati".

Aceste declaratii intaresc suspiciunile cu privire la participarea Romaniei la asa-numitele extradari extraordinare - transferare a unor suspecti de terorism din tara in tara de catre CIA, in afara cadrului legal. Militantii pentru drepturile omului spun ca aceasta practica a fost preferata de CIA pentru ca prizonierii sa poata fi interogati in tari unde tortura nu este interzisa.

Detalii despre acest program ies la iveala treptat, spre nemultumirea Statelor Unite. Saptamana aceasta, dupa ani de negare, Marea Britanie a recunoscut ca CIA a folosit un teritoriu britanic din Oceanul Indian pentru escale ale unor zboruri suspectate ca tranportau suspecti de terorism.
Vineri, Comisia Europeana a acuzat Romania si Polonia ca evita sa raspunda cererilor sale de a-si clarifica rolul in programul CIA. Ambele tari neaga acuzatiile ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA, incluse intr-un raport al lui senatorului elvetian Dick Marty pentru Consiliul Europei.

In asemenea inchisori, detinutii erau in general tinuti in lanturi si izolati, cu incalcarea Conventiei europene a drepturilor omului. Un asemenea tratament ar incalca si legile Romaniei si angajamentele sale pentru respectarea drepturilor omului, o conditie esentiala pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Dar autoritatile romane neaga ca CIA ar fi avut inchisori secrete pe teritoriul tarii.

Pe de alta parte, desi oficialul anonim roman descrie manevre suspecte si activitati americane secrete, el spune ca nu a vazut niciodata niciun detinut.

Fostul consilier prezidential pentru securitate Ioan Talpes a declarat intr-un interviu acordat AP ca baza aeriana Mihail Kogalniceanu a avut un aranjament cu CIA, care dadea agentiei americane dreptul de a o folosi pentru diverse nevoi.

"Existau aranjamente oficiale de natura secreta, care acordau avioanelor CIA dreptul de a ateriza pe aeroporturile romanesti", a spus Talpes. "Nu stiam ce fel de activitati desfasurau acolo", a spus el, adaugand ca presedintele Iliescu a semnat un acord care garanta ca autoritatile romanesti vor securiza perimetrul folosit de americani si nu vor interveni in niciun fel in interiorul acestuia.

John Sifton, care conduce anchete independente cu privire la incalcarea drepturilor omului, a spus ca datele si descrierile facute de oficialul roman de la baza Kogalniceanu se potrivesc cu datele si rutele cunoscute ale zborurilor CIA inregistrate in bazele de date ale Eurocontrol. Printre acestea se numara un zbor de la Guantanamo, in aprilie 2004, care a deviat de la traseu pentru a opri la Kogalniceanu, apoi a plecat spre Casablanca, Maroc.

"Era momentul cand mutau oameni dintr-un loc in altul", a declarat Sifton pentru AP. Escalele din Romania "par destul de suspecte", potrivit acestuia.

Raportul Marty afirma ca CIA a detinut in secret lideri al-Qaida, talibani si alti suspecti "valorosi" in Romania si Polonia, intre anii 2002 si 2005. Raportul, care citeaza oficiali anonimi din serviciile de informatii, arata ca cinci oameni au autorizat sau au fost la curent cu operatiunile CIA din Romania: Iliescu, Talpes, fostul ministru al apararii Ioan Mircea Pascu, Sergiu Medar, fost sef al serviciilor de informatii militare, si actualul presedinte Traian Basescu. Suspectii au fost supusi la "tehnici de interogare care se apropie de tortura", potrivit raportului, care afirma ca a existat "o atitudine permisiva din partea autoritatilor romane".

Contactat de AP, biroul de presa al presedintelui Basescu a refuzat ca comenteze aceste acuzatii. "Ce treaba avem noi cu asta?", a fost replica primita de la administratia prezidentiala. Pascu a spus ca "subiectul este inchis", iar Medar a refuzat sa raspunda la intrebari.

Dincolo de zborurile de la miezul noptii si de microbuzul negru, oficialul roman anonim care a discutat cu AP a spus ca s-a intrebat ce se intamplala bordul avioanelor mai mari care veneau din Irak si ramaneau la Kogalniceanu cateva zile, asteptand reparatii care nu aveau loc niciodata.
"Dezinformau. Minteau. S-a intamplat de multe ori si nimeni nu putea face nimic", a spus el.
Presedintele Bush si alti oficiali din administratie au confirmat existenta programului de extradari extraordinare, fara a preciza ce tari au fost implicate in el. Ei afirma de asemenea ca Statele Unite nu folosesc tortura.

Autoritatile romane spun ca armata americana a investit circa 18 milioane de dolari in aeroportul de la Kogalniceanu, inclusiv patru milioane intr-un gard securizat, un nou hangar si reparatii ale drumurilor din zona.

Talpes spune ca autoritatile romane nu interveneau in "zona protejata" americana de la Kogalniceanu, pentru ca nu voiau sa faca "un gest neprietenesc". Presat sa spuna daca acolo erau torturati detinuti, el a replicat sec: "Chiar daca as sti ca unul dintre aliatii mei a facut ceva, nu as spune".

Senatorul Norica Nicolai, care a condus o ancheta a Parlamentului roman in privinta acuzatiilor legate de CIA, a spus ca nu a descoperit nicio dovada ca CIA a avut o inchisoare sau ca a facut interogatorii in Romania. Nicolai a spus ca inca asteapta un raspuns de la Marty, dupa ce i-a cerut in septembrie sa isi numeasca sursele. "Este in interesul nostru sa incercam sa vedem ce s-a intamplat. Nu suntem o tara din lumea a treia", a spus senatorul.

Dar Cosmin Gusa nu crede ca se va afla adevarul complet. "Nimeni nu vrea sa sape prea adanc. Nu vor sa vorbeasca despre asta. Este un subiect periculos".

Purtatorul de cuvant al CIA Mark Mansfield a spus ca agentia nu comenteaza aceste informatii, dar a apreciat programul extradarilor drept legal si eficient. "A dejucat potentiale atacuri ale teroristilor in orase si ne-au permis noua si partenerilor nostri straini sa obtinem informatii pretioase despre teroristii care sunt inca in libertate", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.