Guvernul ungar a subliniat clar n programul sau ca sustine toate eforturile de autonomie bazate pe principii europene si cooperare ntre majoritate si minoritate, a declarat Ferenc Gemesi, secretarul de stat pentru minoritati si politici nationale, citat de MTI, informeaza Mediafax.
El a facut aceasta declaratie ca raspuns la o solicitare lansata de Consiliul National al Secuilor (CNS) de la Sfântul Gheorghe, care cere europarlamentarilor ungari, liderilor români si ungari sa sustina eforturile în vederea autonomiei ale comunitatii etnicilor maghiari din România. Aproximativ 160 de delegati ai CNS s-au întrunit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Sfântul Gheorghe, dupa aproape un an si jumatate de la precedenta întrunire. CNS s-a constituit în octombrie 2003, având ca unic scop declarat obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat ca autonomia ceruta de comunitatea maghiara reprezinta, în primul rând, o problema interna a României. În opinia presedintelui CNMT este clar ca numai prin autonomie, prin întelegere si prin consens ar putea fi prevenite situatiile de conflict si reglementata situatia minoritatilor dintr-o tara. Noul presedinte al CNS, Izsak Balazs, a declarat ca CNS face din nou apel la autoritatile locale si judetene din secuime sa initieze organizarea referendumurilor locale pentru autonomie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.