Consiliul National Secuiesc a adoptat la Sfantu Gheorghe o hotarare prin care cere Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) numirarea unui raportor pentru evaluarea starii generale si a vointei de autonomie a comunitatii maghiare din Tinutul Secuiesc
Membrii Consiliului National Secuiesc au facut publice ieri rezultatele referendumului neoficial referitor la autonomie, informeaza Jurnalul National. Acest referendum s-a organizat in decurs de un an in Covasna, Harghita si Mures. Consiliul National Secuiesc (CNS) sustine ca referendumul intern privind autonomia Tinutului Secuiesc este valabil, iar locuitorii zonei au votat pentru infiintarea, prin lege, a Tinutului ca o entitate administrativ-teritoriala autonoma. In perioada decembrie 2006-februarie 2008, circa 200.000 de cetateni, din aproape 200 de localitati, au raspuns la intrebarea: “Doriti ca Tinutul Secuiesc sa dobandeasca statut autonom si localitatea in care traiti sa apartina de acesta?”. In baza rezultatelor, CNS considera referendumul valabil.

„Együtt!“ sau „Impreuna!“ a fost mesajul principal pe care presedintele Traian Basescu l-a transmis etnicilor maghiari si romani din Harghita si Covasna. Cotidianul informeaza ca in timpul vizitei sale in Covasna, seful statului a respins solicitarile „neconstitutionale“ privind autonomia Tinutului Secuiesc, care reprezinta „o incercare de incitare, de incingere a spiritelor“. Despre solicitarea maghiarilor pentru trimiterea unui emisar european, presedintele a spus ca „se pare ca acesti domni inca se afla in Kirgizstan, nu au aflat ca Romania a intrat in UE si si-a indeplinit toate standardele“. „Nu cred ca va fi vreo institutie europeana care sa ia in seama o astfel de cerere“, a fost concluzia sa. Cit despre o posibila sustinere din partea Ungariei a autonomiei secuilor, presedintele a spus ca, daca se confirma, atunci Budapesta va primi o „riposta ferma“ din partea Bucurestilor.

Mesajul presedintelui a fost foarte clar: „Singurul drum valabil pentru cetatenii Romaniei, atit romani, cit si cetateni romani de etnie maghiara, este unul singur: Impreuna!“. Nu in ultimul rind, el a insistat asupra faptului ca temele autonomiste, dar si cele nationaliste nu mai sint in masura sa le aduca voturi politicienilor maghiari si romani. In acelasi timp, presedintele s-a declarat „un suporter“ al autonomiei, cu conditia ca aceasta „sa fie egala, in Covasna si Harghita, cu autonomia din Calarasi, Bihor sau Constanta“. Ieri la amiaza, maghiarii din administratia publica locala au discutat cu presedintele despre reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare si despre o alocare bugetara suplimentara pentru modernizarea infrastructurii locale care este vitala pentru dezvoltarea turismului. Presedintele si sotia sa au cinat mai apoi in statiunea Bálványos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.