Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri cererea fostului lider al minerilor prin care acesta solicita patru milioane de euro pentru perioada cat a stat in inchisoare dupa anularea decretului de gratiere
Miron Cozma a dat in judecata statul roman pe motiv ca a fost detinut ilegal 178 de zile, in perioada decembrie 2004 - iunie 2005, dupa ce a fost gratiat de Ion Iliescu.In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei", pentru cei 18 ani de inchisoare la care acesta a fost condamnat. A fost emis Decretul de gratiere nr. 1164 din 16.12.2004 prin care au fost iertate de pedepsele cu inchisoarea 41 de persoane, printre care si Cozma. Acesta, dupa cum arata Ziua, ca si majoritatea persoanelor de pe lista cu gratiati, a fost pus imediat in libertate. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare al celui anterior. Cozma a fost retinut, dupa numai 24 de ore de libertate, fiind reincarcerat.

Instanta bucuresteana a incheiat saptamana trecuta procesul lui Miron Cozma impotriva statului roman, in care acesta cerea despagubiri de patru milioane de euro pentru ca ar fi stat ilegal in detentie 178 de zile, ieri pronuntand decizia de respingere a solicitarii acestuia.Decizia CAB poate fi atacata la Curtea Suprema. Prin respingerea apelului fostului lider al minerilor, acesta ramane cu suma de 10.000 de euro acordata de Tribunalul Bucuresti.

In fata magistratilor care au judecat fondul dosarului, Miron Cozma si-a sustinut cauza prin aceleasi argumente pe care le-a invocat si in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti. In data de 16 aprilie 2007, cand dosarul a fost judecat pe fond, Miron Cozma a declarat la Tribunalul Bucuresti ca suma de 4 milioane de euro este “infima” in comparatie cu suferinta familiei sale si cu proiectele sale nefinalizate. El a povestit instantei ca avea de gand sa deschida in Valea Jiului “Banca Minerilor”. Potrivit Gandul, Cozma a spus ca vorbise cu ortacii in acest sens, propunandu-le sa contribuie la aceasta banca cu suma de 2 milioane. El a explicat instantei ca 51 la suta din actiuni urmau sa-i apartina lui, 4 la suta angajatilor bancii si restul de 45 la suta minerilor care ar fi cotizat. Astfel, minerii ar fi putut beneficia si de un fond privat de pensii in schimbul a 10 RON pe luna. Pentru a sublinia sumele mari si amploarea proiectului, Cozma a declarat ca doar Clubul “Valea Jiului” numara 70.000 de mineri care, daca ar fi cotizat, ar fi ridicat fondurile la suma de 100 de miliarde de lei vechi pe an, adica aproximativ 25 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.