Presedintele Traian Basescu s-a mutat, temporar, se pare, de la Palatul Cotroceni la vila de protocol de la Covasna a lui Nicolae Ceausescu.
La doar doua zile de manifestatia romanilor de etnie maghiara de sustinere a independentei provinciei Kosovo, de miercuri, de la Sfintu Gheorghe, seful statului s-a urcat in elicopterul prezidential si s-a dus, vineri, la Covasna. Cele doua localitati fac parte, alaturi de alte zone din judetele Harghita si Covasna, din ceea ce Uniunea Civica Maghiara denumeste ca fiind Tinutul Secuiesc, pentru care doreste autonomie teritoriala.Potrivit Cotidianul, Administratia Prezidentiala nu a anuntat nici macar plecarea in zona a presedintelui, despre scop sau o eventuala agenda nemaifiind vorba. Doar aparitia alaturi de sotia sa, Maria, in a doua parte a zilei a putut oferi indiciul ca Traian Basescu este intr-o vizita particulara si ca, la fel ca la cea din vara anului trecut, ar putea avea si unele preocupari oficiale.

Vreme de aproape trei ore, in vila prezidentiala de pe Valea Zanelor, seful statului s-a intretinut cu doi apropiati din PD-L – deputatul Petre Strachinaru si primarul din Intorsura Buzaului, Gheorghe Baciu, care e si seful PD-L Covasna – carora li s-a alaturat apoi si episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan.
Timp suficient pentru ca presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, sa si iasa cu o declaratie cum ca sosirea sefului statului chiar in ajunul reuniunii Consiliului National Seuiesc, programata pentru astazi la Sf. Gheorghe „reprezinta un nou mesaj de sustinere a vointei noastre de a obtine autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, mai ales dupa declararea independentei Kosovo”! „O, Doamne, numai cei care ori n-au inteles diferenta dintre Kosovo si Covasna-Harghita, ori vor sa culeaga voturi de pe urma unei probleme de tip nationalist ar putea crede asa ceva, nici vorba, n-are absolut nici o legatura venirea mea aici cu Kosovo.

Presedintele a dezvaluit apoi si programul week-end-ului pe care il petrece in Covasna: astazi – o intalnire cu reprezentantii Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, „cu care, din cauza programului, nu m-am putut intalni asta-vara” (cand a stat aproape doua saptamani in statiunea Covasna, n.n.), iar duminica – o intalnire cu „reprezentantii adminsirtratiilor locale maghiare din Covasna si Harghita”, plus o urcare pana la Comandau.

Intrebat daca le-ar putea face o „surpriza placuta” si autonomistilor prezenti azi la reuniunea de la Sf. Gheorghe a Consiliului National Secuiesc, Traian Basescu a negat categoric, dupa cum arata Gandul: „N-am fost invitat, doar nu te duci in casa omului neinvitat! Iar daca m-ar invita acum, tot nu, sunt totusi presedintele tarii, nu-l poti invita pe presedinte ca pe un taxiu”! „Dar la Sfantu Gheorghe tot ma duc, chiar in seara asta, la un restaurant unde am mancat cel mai bun gulas din viata mea!”, a mai „dezvaluit” seful statului. Apoi, Basescu a tinut sa le transmita romanilor si maghiarilor din Covasna si Harghita „un mesaj de unitate: singurul drum este impreuna, numai asa avem sanse sa traim bine, impreuna in tara noastra europeana, care nu poate avea probleme teritoriale”!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.