Romania si Polonia au fost din nou somate sa spuna daca teritoriul lor a fost folosit de CIA pentru mentinerea in detentie si transferarea unor persoane suspectate de terorism, informeaza NewsIn.

"Asteptam raspunsurile", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger. El a refuzat sa se pronunte asupra eventualelor urmari, in cazul in care cele doua state nu raspund cererii.

Presiunea este tot mai mare asupra acestor doua tari membre, acuzate de raportorul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, dupa ce Marea Britanie a recunoscut folosirea - fara stirea sa - a teritoriului britanic de catre CIA pentru transferarea secreta a unor prizonieri capturati dupa atentatele din 11 septembrie. Administratia americana a fost constransa ieri sa admita acest fapt.

"Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut statelor membre sa dea dovada de toata transparenta, sa spuna adevarul, tot adevarul, indiferent care este el" pe acest subiect, a reamintit purtatorul de cuvant.

"Au fost adresate scrisori la 21 iulie 2007 de catre Comisie autoritatilor poloneze si romane, in care li s-a cerut sa ofere clarificari legate de acuzatiile privitoare la existenta unor inchisori secrete" pe teritoriul lor, a precizat acesta. "Nu am obtinut raspuns de la Polonia, iar informatiile furnizate de Romania nu au fost considerate satisfacatoare".

.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.