Moscova a salutat pozitia adoptata de Romania fata de independenta Kosovo. Ambasada rusa la Bucuresti a trimis o nota Parlamentului, prin care felicita autoritatile pentru atitudinea lor.

„Ambasada Federatiei Ruse in Romania prezinta salutul sau Parlamentului Romaniei“, se arata in document. Actul e insotit de traducerea declaratiei comune pe tema Kosovo a presedintelui Dumei de Stat, Boris Grizlov, si a presedintelui Consiliului Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Mironov. Analistii considera ca gestul Moscovei nu e un semnal bun pentru tara noastra.

„Se stie ca Rusia, de obicei, reactioneaza favorabil la orice eveniment care ar putea dezbina tarile UE. Actioneaza dupa propriul interes. Poate ca gestul Moscovei ar putea ajuta la imbunatatirea colaborarii dintre Romania si Rusia, insa nu poate avea efecte benefice pentru relatiile Bucurestiului cu UE“, a afirmat Margot Light, profesor la London School of Economics, Departamentul de Relatii Internationale. La rindul sau, fostul consilier prezidential Zoe Petre crede ca ar trebui sa ne temem de rusi „chiar si cind fac daruri“. „Moscova ne-a cam amenintat in ultima vreme si nu cred ca e bine sa punem prea mare pret pe atentia pe care ne-o acorda acum. Trebuie sa fim foarte atenti. Nici macar in contextul actual nu e bine sa fii laudat prea mult de Rusia.“

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, considera si el ca tara noastra ar trebui sa priveasca felicitarile Moscovei cu retinere. „Cred ca e o tentativa a Rusiei de a pune Romania in dificultate fata de aliatii din NATO. Nu cred ca Moscova e intr-adevar deschisa sa negocieze sau sa ofere avantaje. Nu vor exista, totusi, reactii adverse din partea altor state comunitare, deoarece toata lumea isi da seama ca Rusia a facut acest gest in incercarea de a presa si de a altera unitatea UE si a NATO.“

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu crede ca multumirile adresate de Ambasada Rusiei „reprezinta un semnal extrem de rau“. „Noi sintem parteneri ai UE si NATO, care au adoptat o anumita linie politica in privinta dosarului Kosovo. Noi trebuie sa fim consecventi cu aceasta linie politica si sa fim solidari cu UE si NATO, nu cu Rusia“, a explicat Cristian Diaconescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Legislativul de la Bucuresti a adoptat luni, cu o majoritate covirsitoare, declaratia de nerecunoastere a independentei unilaterale a provinciei sirbe Kosovo. Actul normativ a obtinut 357 voturi pentru, 27 voturi impotriva si nici o abtinere. Singurii care au votat contra au fost cei de la UDMR, care au fost huiduiti de colegii lor de Parlament. (Irina Moldovan, Adriana Dutulescu)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.