Presedintele Traian Basescu le-a sugerat sarbilor sa renunte la drepturile asupra Kosovo si sa isi indrepte atentia catre integrarea in Uniunea Europeana
Seful statului roman le-a atras atentia liderilor Serbiei, joi, dupa intilnirea de la Palatul Cotroceni, cu omologul sau de la Belgrad, Boris Tadici, sa nu se autoizoleze, sa deschida un dialog cu Pristina si sa continue discutiile cu statele Uniunii Europene, chiar daca unele dintre acestea recunosc independenta Kosovo.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a efectuat o vizita oficiala fulger, de citeva ore, la Bucuresti, la doar patru zile dupa autoproclamarea unilaterala a independentei provinciei sirbe Kosovo. La finalul convorbirilor din plenul celor doua delegatii, prelungite cu mult peste timpul alocat initial, Traian Basescu a spus ca este „esential pentru Serbia si pentru sirbi sa accelereze drumul spre Europa“. De-a lungul declaratiei sale de presa - neobisnuit de lunga -, presedintele roman a punctat rolul important al UE si al NATO, dar mai ales avantajele apartenentei la aceste structuri, dupa cum informeaza Cotidianul. El a explicat ca, in privinta atitudinii fata de problema Kosovo, „Consiliul European a lasat libertatea fiecarei tari membre sa actioneze in functie de interesul national si in functie de cum citeste reglementarile de drept international“. Conform precizarilor sale, UE „este interesata“ ca Serbia sa avanseze in procesul de integrare. Seful statului roman a atras atentia ca „orice moment de autoizolare a Serbiei inseamna intirzierea indeplinirii unui obiectiv dorit de sirbi, dat fiind rezultatul alegerilor din 3 februarie“ (prin care l-au reales pe proeuropeanul Boris Tadici - n.r.).


Totodata, Traian Basescu a facut un apel la dialog: „Ca prieten al sirbilor, mi-as permite sa rog oamenii politici sirbi sa tina legatura cu statele UE!“. Presedintele a avut si un argument: „Este lucrul de care Serbia are cel mai mult nevoie acum: sa comunice“. El a avertizat ca „orice strategie care ar insemna o relativa autoizolare a Serbiei este paguboasa“. La fel ca si in discursul de la Belgrad, de la sfirsitul lunii ianuarie, seful statului roman a insistat asupra faptului ca statele integrate in UE si NATO beneficiaza de garantarea integritatii teritoriale. Traian Basescu a mai avut un indemn: „Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina“. Astfel, conform evaluarilor sale, se vor gasi solutii de comunicare si de protejare a sirbilor din Kosovo. Cu o intonatie grava, le-a urat sirbilor „Noroc!“. La rindul sau, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a multumit Romaniei pentru ca nu a recunoscut independenta „statului ilegal Kosovo“. Presedintele Serbiei a dat mai apoi un important semnal catre cancelariile internationale, spunind raspicat ca Serbia nu va recurge la forta in Kosovo, chiar daca isi mentine pretentiile teritoriale asupra provinciei: „Serbia nu va purta niciodata razboi, pentru ca avem o experienta grea cind e vorba de confruntarile din Balcani, iar prin aceasta vom intari credibilitatea si influenta noastra in Balcani“. Tadici a atras insa atentia ca Serbia nu va recunoaste legalitatea fortelor UE in Kosovo, avind in vedere ca misiunea nu are mandat ONU.

Pe agenda discutiilor a figurat si proiectul Nabucco in care Tadici s-a declarat direct interesat. De asemenea, sarbii intentioneaza sa foloseasca mai mult portul Constanta si sa construiasca noi porturi la Dunare. Interesul Serbiei pentru Dunare si porturile romanesti s-a amplificat dupa ruperea Muntenegrului in urma careia sarbii au pierdut iesirea la mare, precizeaza Ziua.

Presedintele sarb a avut intalniri si cu presedintii Senatului si Camerei, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, la finalul intrevederii precizand ca are incredere in buna cooperare dintre Romania si Serbia, care s-a manifestat si in aceste vremuri grele prin care trece tara sa. Potrivit Gardianul, Tadic chiar le-a amintit liderilor romani un vechi proverb care spune ca „ La bine e usor sa fii prieten, dar la rau... e mai greu“. Potrivit unor surse, Tadic a apelat la experti in domeniul juridic international care au lucrat pentru George Bush jr. in primul mandat la Casa Alba si care il vor ajuta sa atace la Curtea Internationala de Justitie de la Haga sa gaseasca o solutie pentru a ataca decizia oficialilor kosovari de a declara unilateral independenta provinciei lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.