Mafia italiana isi spala banii cumparand terenuri si cladiri la noi in tara. Dezvaluirea a fost facuta ieri, la Bucuresti, de seful Politiei italiene Antonio Manganelli . Banii negri provin din afacerile cu droguri
Expansiunea mafiei italiene pe continent a fost determinata de amplele operatiuni ale autoritatilor italiene impotriva organizatiei criminale din Peninsula, precum si de reglarea conturilor intre clanuri. Procurorul Nicola Gratteri arata, in cartea sa "Fratelli di sangue" (Frati de sange), ca organizatia mafiota italiana 'Ndrangheta a investit, in Romania, profiturile obtinute din afacerile cu droguri. Banii murdari ai clanului au fost investiti si in Ungaria, Polonia si Rusia, sustine procurorul.

Presa italiana relata luna trecuta ca autoritatile din Peninsula deruleaza o operatiune de neutralizare a unei retele infractionale extinse, specializata in trafic international de droguri, care dispunea de celule operative in mai multe tari, printre care si Romania.Ziarul francez arata ca, de mai multi ani, expertii italieni anti-mafia au semnalat prezenta organizatiei 'Ndrangheta in Romania si Ungaria.Sub titlul "La Romania prossima terra di conquista'', ziarul italian publica un articol despre noua "fizionomie" a organizatiei mafiote calabreze. 'Ndrangheta priveste dincolo de granitele nationale.

"Investeste in activitati comerciale la Berlin ca si in Romania", se mai arata in material, citat de Rompres. Panza mafiota devine din ce in ce mai puternica in Europa, cu fiecare conflict intre clanuri. "Este un fenomen clasic", aprecia presedintele Observatorului crimei organizate din Geneva, Nicolas Giannakopoulos, citat de Mediafax. "Singura noutate e ca mafiile se indreapta si spre est", adauga acesta.

Daca in Republica Ceha, Ungaria si Romania s-a cuibarit de ceva timp mafia calabreza, 'Ndrangheta, celelalte mafii "nu au ramas cu bratele incrucisate". Mafia italiana isi revigoreaza ramificatiile in Europa. Iar acesta nu e un hazard. "E mai degraba o regula", a spus expertul. In Europa mai activeaza si mafia rusa. Temuta la randul ei, aceasta incearca sa se extinda in cat mai multe tari. Pana acum, sub influenta ei au intrat tarile din fostul spatiu sovietic, precum Ucraina sau Moldova.

O societate globala

'Ndrangheta este in pas cu vremurile, este o societate moderna, globala. Are un rol de prim ordin in traficul international de droguri, detinand aproape in totalitate monopolul distributiei cocainei columbiene, nu numai in Italia, ci si in restul Europei. Este atat de puternica in acest domeniu, releva rapoartele politiei, incat s-a intamplat sa garanteze in fata unor "cumparatori" insolvabili din organizatia siciliana "Cosa nostra", cum ar fi bossul Salvatore Miceli sechestrat de traficantii de droguri columbieni. 'Ndrangheta provine din regiunea Calabria. Familiile care constituie aceasta organizatie criminala se numesc 'Ndrine in dialectul calabrez. Multa vreme, 'Ndrangheta a stat in umbra Cosei Nostra siciliene. De la inceputul anilor '90, situatia s-a schimbat.

Cu un venit anual evaluat la 35 miliarde de euro, 'Ndrangheta este cotata ca una dintre cele mai puternice structuri de tip mafiot ale Europei. Se estimeaza ca aproximativ 7000 de persoane se afla in serviciul organizatiei, fiind impartite in aproximativ 100 de clanuri.

Saptamana aceasta a fost arestat capul mafiei din Calabria, Pasquale Condello, poreclit "Supremul", in varsta de 57 de ani, care a fost urmarit timp de 20 de ani. "Clanul Condello este unul dintre cele mai feroce familii din mafia 'Ndrangheta, au spus procurorii. Anul trecut mafia siciliana a primit o grea lovitura. Salvatore Lo Piccolo, care a fost in fruntea mafiei siciliene timp de 20 de ani, a fost retinut, impreuna cu fiul sau si alti doi colaboratori. Cei patru figurau pe lista celor mai cautati mafioti din Italia. Arestarile au fost facute intr-un moment simbolic, in ziua in care orasul Palermo isi omagia victimele Cosei Nostra. Lo Piccolo, in varsta de 65 de ani, preluase conducerea Cosa Nostra odata cu arestarea lui Bernardo Provenzano, cea mai cautata persoana de pe teritoriul Italiei, care a reusit sa se ascunda de autoritati timp de 40 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.