Seful administratiei de la Belgrad a declarat, la finalul discutiilor, ca l-a informat pe presedintele Basescu ca "Serbia e interesata de inchirierea portului Constanta" si ca este pregatita sa construiasca porturi la Dunare, fapt care va contribui la dezvoltarea relatiilor economice romano-sarbe.

"Am discutat, de asemenea, despre oleoductul Constanta-Pancevo-Trieste. Suntem direct interesati de infrastructura acestui proiect si am doar cuvinte de lauda referitor la activitatea firmelor romanesti si a businessman-ilor romani care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Serbiei", a adaugat Tadici.

Potrivit Cotidianul, expertii romani sint insa de parere ca proiectul Constanta-Trieste nu mai are nici o sansa, „intrucit nu exista nici un dialog european pe aceasta tema“, potrivit vicepresedintelui PSD Cristian Diaconescu. Pan European Oil Pipeline (PEOP) vizeaza construirea unei conducte petroliere de 1.856 kilometri, din Constanta pina in Trieste (Italia), via Serbia, Croatia si Slovenia. Scopul acesteia ar fi sa alimenteze rafinariile din Europa de Sud-Est, Italia, Austria si Bavaria cu cel putin 40 de milioane de tone de titei rusesc si caspic pe an. In timp ce guvernele Romaniei, Serbiei si Croatiei privesc proiectul in mod favorabil (presedintele Traian Basescu a vorbit despre un studiu care estima beneficiile Romaniei la 2,27-4,39 miliarde de dolari pe o perioada de 20 de ani), guvernul Sloveniei se opune proiectului, motivele invocate fiind de ordin tehnic.