Presedintele reales al Republicii Serbia, Boris Tadici, va face astazi o vizita-fulger, de lucru, in Romania, la invitatia omologului sau, Traian Basescu, construind axa Belgrad - Bucuresti - Bruxelles
La numai patru zile de la declararea unilaterala a independentei provinciei sirbesti Kosovo - pe care Romania a declarat-o ca fiind ilegala -, presedintele reales al Republicii Serbia este asteptat, astazi, la Bucuresti. Potrivit Cotidianul, pe parcursul vizitei fulger de lucru, de doar citeva ore, liderul de la Belgrad va avea convorbiri cu presedintele Traian Basescu si ii va primi pe premierul Calin Popescu Tariceanu, precum si pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu. In programul lui Boris Tadici ar putea fi inclusa si o primire a unor reprezentanti ai minoritatii sirbe din Romania. Conform unor surse diplomatice, vizita la Bucuresti a presedintelui Tadici sta, totusi, sub semnul incertitudinii. Ea depinde de evolutia situatiei de la Belgrad si din enclavele sirbesti din autoproclamatul stat Kosovo.

Potrivit Realitatea, vizita nu este deocamdata anuntata oficial de Administratia Prezidentiala. Aceastase va desfasura concomitent cu marea manifestatie pentru a condamna independenta Kosovo, intr-un climat tensionat dupa inchiderea a doua puncte de trecere a frontierei, incendiate de sarbi, potrivit APF.
Cu doar o saptamina inaintea alegerilor prezidentiale din Serbia, de la inceputul acestei luni, presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita de lucru la Belgrad, in cursul careia el i-a indemnat, indirect, pe sirbi sa-l voteze pe democratul Boris Tadici, ca o garantie a evolutiei democratice a Serbiei.

Ziua aminteste ca Romania este una dintre putinele tari UE si NATO care a declarat raspicat ca nu va recunoaste indepedenta autoproclamata a Kosovo. Presedintele Traian Basescu a reafirmat luni ca Romania nu recunoaste si nu va recunoaste indepedenta provinciei Kosovo.
Intr-o declaratie de presa facuta la Palatul Cotroceni, seful statului a explicat ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo din motive precum acordarea de drepturi colective minoritatilor, nerespectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Serbiei si inviolabilitatea frontierelor sale.
Romania nu va fi afectata sub nicio forma de evenimentele din Serbia, a mai dat asigurari presedintele. El a anuntat ca activitatea biroului diplomatic de la Pristina va inceta. Independenta kosovara, deja recunoscuta de numeroase tari, a creat tensiuni in relatiile dintre Rusia, care sustine Serbia, si Uniunea Europeana, care va trimite in Kosovo o misiune de justitie si politie pentru a-l asista in primii sai pasi de stat suveran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.