Lui Radu Campeanu si Ludovic Orban, li s-au alaturat Norica Nicolai si Relu Fenechiu in cererea ca UDMR sa iasa de la guvernare
In timp ce Ludovic Orban, Norica Nicolai si Relu Fenechiu au cerut si au invitat UDMR sa paraseasca guvernarea, in conditiile in care a adoptat o pozitie contrara autoritatilor romane in problema Kosovo, premierul Calin Popescu Tariceanu a reactionat diferit, optand pentru o atitudine "rationala". Scoaterea UDMR de la guvernare ar radicaliza si mai mult discursul maghiarilor, a apreciat Tariceanu, aratand ca lucrurile sunt mai usor de controlat cata vreme sunt in interiorul guvernarii. Senatorul liberal Radu Campeanu declara si el, luni, ca UDMR ar trebui sa paraseasca Guvernul in conditiile in care continua sa ceara recunoasterea independentei Kosovo de catre Romania.

Deocamdata, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a confirmat, miercuri, intr-o interventie la Radio Guerilla, ca i-a cerut premierului Tariceanu, intr-o discutie privata, sa scoata UDMR de la guvernare. "Imi e foarte greu sa inteleg cum s-a aflat pe surse o discutie privata cu domnul prim-ministru. Eu nu ma ascund dupa deget, asta a fost opinia mea, pe care nu am exprimat-o numai cu premierul, ci cu mai multi colegi ai mei din partid", a sustinut Orban. El considera ca UDMR a "gresit grav" atunci cand a adoptat o pozitie contrara fata de autoritatile romane in problema Kosovo si a afectat stabilitatea Guvernului si buna sa functionare. "Chestiunea Kosovo este o chestiune sensibila, care are ecou in randul alegatorilor romani, iar pozitia oficiala a Guvernului fusese exprimata de premierul Tariceanu atat la intrunirea de la Cotroceni, cat si in plenul Parlamentului. Eu cred ca solidaritatea guvernamentala este un principiu extrem de important, pentru ca, pana la urma, asigura functionarea Guvernului. UDMR a gresit grav in momentul in care a exprimat o pozitie distincta fata de pozitia premierului si a PNL", a declarat sententios Orban.

Norica Nicolai: "Ne uitam la UE ca la Inalta poarta"

UDMR ar trebui sa paraseasca guvernarea din cauza pozitiei diferite pe care a avut-o la recunoasterea independentei provinciei Kosovo, a declarat, miercuri, la Radio NewsFM, si vicepresedintele Senatului si al PNL, Norica Nicolai, potrivit ziare.com.

"In ceea ce priveste UDMR, nu exista o decizie, exista ipoteze, opinii. UDMR-ul ar trebui sa ia in calcul posibilitatea de a parasi acest Guvern", a spus Nicolai. Pozitia Romaniei fata de recunoasterea independentei Kosovo nu se va schimba, in opinia Noricai Nicolai. Vicepresedintele Senatului are convingerea ca "Basescu nu va spune niciodata altceva in afara de ce a spus luni despre aceptarea independentei Kosovo. Ne uitam la UE ca la Inalta Poarta. Uniunea aduna state suverane, care au puncte de vedere. In aceasta chestiune nu trebuie sa ne aliniem la opinia Frantei sau a Germaniei doar pentru ca suntem membri ai UE. In aceste zile, Romania a dat dovada ca este un stat suveran. Morala si caracterul sunt foarte importante pentu aceasta tara", a spus Norica Nicolai.

Nici deputatul liberal Relu Fenechiu nu a ramas mai prejos cu declaratiile. In acelasi registru, Fenechiu este de parere ca "in conditiile in care UDMR nu este in acord cu aceste decizii, dispune de alternativa de a se retrage de la guvernare si de a adopta orice pozitie independenta". El a aratat de declaratiile UDMR in legatura cu problema Kosovo nu fac altceva decat sa genereze atitudini "nocive in mediul politic". "Legitimitatea deciziei Romaniei de a nu recunoaste independenta provinciei Kosovo nu ar trebui sa constituie obiectul unor controverse. Aceasta decizie a fost adoptata la nivel oficial, pe baza unei consultari complete si complexe a tuturor institutiilor si factorilor politici din Romania abilitati sa se propunte asupra acestei probleme sensibile", a precizat, intr-un comunicat, deputatul liberal care a insistat ca liderii UDMR sunt obligati "sa fie solidari cu Guvernul si sa respecte deciziile Executivului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.