Guvernul are de rezolvat nu numai problema titularului de la Justitie, ci si pozitia intransigenta a unor lideri PNL, PSD, PC si PRM fata de votul negativ dat in Parlament de UDMR (partenerul de guvernare al PNL) cu ocazia validarii de catre plen a pozitiei oficiale a tarii: de respingere ferma a declararii independentei provinciei Kosovo.

Aceasta este principalul motiv pentru care vicepresedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut, ieri, premierului Tariceanu sa scoata UDMR de la guvernare. Vicepresedintele PNL a avut o discutie telefonica cu premierul Tariceanu, în cadrul careia Orban i-a cerut lui Tariceanu sa nu tolereze atitudinea partenerilor de guvernare în problema Kosovo. „Nu trebuie sa ne jucam cu astfel de lucruri“, i-ar fi transmis vicepresedintele liberal sefului sau de partid. Sursele citate mai sustin ca Tariceanu ar fi avut o reactie „rationala“, aratând ca eliminarea UDMR de la guvernare, în acest context, ar avea un efect pervers si ar duce la o radicalizare a discursului maghiarilor, astfel încât lucrurile sunt mai usor de controlat atâta vreme cât sunt în interiorul guvernarii, informeaza Gardianul.

Romania Libera precizeaza ca Orban se alatura astfel opiniei exprimate inca de luni de senatorul Radu Campeanu, care spunea imediat dupa primele declaratii ale liderului UDMR, Marko Bela: "Daca UDMR continua, sa plece de la guvernare!". UDMR insa a continuat, luni seara inregistrandu-se 27 de voturi contra unei declaratii oficiale a Parlamentului privind politica externa a Romaniei. Este vorba despre declaratia la care numai UDMR a votat impotriva, document din care razbate pozitia ferma de nerecunoastere a independentei provinciei Kosovo.

Orban a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema, insa potrivit Adevarul, a sustinut ca atitudinea liderilor Uniunii va fi cu siguranta pusa in discutia urmatoarei sedinte a conducerii PNL. Vicepresedintele liberal s-a ferit sa precizeze daca va cere in mod explicit eliminarea UDMR din guvern, lasand sa se inteleaga insa ca mai multi colegi din BCP ar impartasi aceasta idee. Surse liberale sustin ca primul-ministru si alti apropiati ai acestuia resping ferm indepartarea de la putere a oamenilor lui Marko Bela.
Intrebat daca premierul i-a cerut iesirea de la guvernare sau revizuirea punctulzui de vedere exprimat pe tema Kosovo, Marko Bela a precizat ca nu are de ce sa comenteze, deoarece UDMR nu a spus ca nu va respecta pozitia Romaniei in cazul Kosovo. "Este o distanta intre noi si PNL, dar nu am spus ca nu vom respecta pozitia pe cazul Kosovo", a explicat liderul UDMR.