Presedintele Traian Basescu a exclus orice paralelism intre situatia din Transilvania si declararea unilaterala a independentei provinciei sirbesti Kosovo
Seful statului a spus, luni seara, in emisiunea 100 % a lui Robert Turcescu, de la Realitatea TV, ca o paralela intre cele doua situatii “este o copilarie”. Concluzia lui Traian Basescu a fost ca “nu poate fi pus semnul egal intre situatia minoritatii albaneze din Serbia, unde Milosevici a mers cu tancul peste ei, si situatia minoritatii maghiare din Romania, unde au toate drepturile politice, la limba proprie, cultura proprie, la justitie in limba lor, la justitie in limba lor”.

Potrivit Cotidianul, presedintele a evidentiat faptul ca maghiarii din Transilvania au reprezentanti in Guvern, in Parlament, in administratia publica locala, lucru care nu s-a intimplat in Kosovo, unde “Milosevici le-a trimis prefecti si primari sirbi”. In opinia sa, mai exista, inca, probleme de rezolvat in privinta minoritatii romane din tinuturile locuite de maghiari. Astfel el a spus ca “si maghiarii au de rezolvat probleme in Covasna si Harghita: exista o abordare administratiei locale, care aproape 100 la suta este maghiara, de eliminare a cetatenilor romani din administratie”. Presedintele a insistat pe aceasta tema:”Nu vreau sa folosesc un termen mai dur. Dar este o realitate, exista o tentatie a UDMR de a nu vedea pe nimeni ca se baga in cele doua judete. Le considera teritoriul lor electoral”.

Basescu a mentionat, dupa cum arata Ziua, ca este "prea putin important" ca Romania are, in privinta situatiei din Kosovo, aceeasi pozitie cu Rusia si nu cu SUA, deoarece este vorba despre interesul national, care nu poate fi negociat. "Este un gest pe care macar sentimental il intoarcem Serbiei", a conchis seful statului, cu referire la momentul 1999.


In plus, el a negat ca perpetuarea prezentei militare romanesti in Kosovo inseamna o recunoastere de facto a independentei provinciei. "Romania nu se va implica in constructia institutionala in Kosovo. Romania se angajeaza strict pe segmentul de ordine publica", a spus Basescu. Dupa cum informeaza Ziua, el a apreciat ca jandarmii si politistii romani trebuie sa ramana in zona deoarece Romania trebuie sa se implice in problemele delicate din imediata vecinatate a tarii noastre. Pentru a nu da nastere la interpretari privind pozitia Romaniei fata de Kosovo, presedintele a precizat ca nu va avea relatii diplomatice de nici un fel cu autoritatile de la Pristina. In plus, va inceta activitatea biroului diplomatic roman din capitala kosovara. Pana acum, biroul functiona ca o reprezentanta a Ambasadei romane de la Belgrad. Astfel, nici un diplomat roman nu-si va desfasura activitatea in provincie, iar de relatiile cu Serbia se va ocupa doar Ambasada.

Prestigiosul centru international de analiza Stratfor explica intr-un studiu dat publicitatii ieri de ce un grup de state est-europene resping declaratia de independenta a provinciei Kosovo: acest gest poate determina alte regiuni secesioniste sa isi intensifice presiunile pentru autonomie sau independenta, informeaza Romania Libera. "Daca a dovedit ceva independenta Kosovo, atunci a dovedit ca frontierele Europei nu sunt atat de clare pe cat ar fi dorit Uniunea Europeana sa creada comunitatea internationala", comenteaza Stratfor.
"Nenumarate regiuni secesioniste s-au sesizat imediat dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, iar unul dintre posibilele puncte fierbinti poate fi gasit in randul comunitatilor maghiare din Europa de Est".
Stratfor aminteste ca liderii UDMR au afirmat ca vor folosi precedentul Kosovo pentru a cere autonomie teritoriala in Mures, Harghita si Covasna. "De ani de zile se discuta despre autonomia administrativa a celor trei regiuni, iar chestiunea a fost ridicata, recent, si la Bruxelles, dar Guvernul roman stie ca aceste enclave maghiare, localizate in centrul tarii, pot constitui o problema reala daca ar deveni autonome", scrie Stratfor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.