Deranjat de declaratiile liderului UDMR care sutine, contrar deciziei Romaniei, independenta Kosovo, senatorul PRM Gheorghe Funar a iesit la rampa cu declaratii dure

La Realitatea TV, el a declarat luni ca Marko Bela ar trebui arestat deoarece a incalcat legea sigurantei nationale de mai multe ori: "Udemeristii, de la sfarsitul anului 1989, de cand s-au infiintat si de cand si-au inscris obiectivul autonomia teritoriala a Transilvaniei trebuiau sa se afle in atentia Parchetului si multi dintre ei sa ajunga in fata instantelor de judecata si sa stea in puscarii. A venit vremea acum cand Parchetul ar trebui sa-i aresteze, sa avem liniste si pace". "Nu au ce cauta in Guvernul Romaniei cei care actioneaza pentru dezmembrarea teritoriala a Romaniei", a spus Gheorghe Funar, citat de Ziua.

Secretarul executiv al PRM se declarase impotriva autonomiei provinciei Kosovo inca de sambata, cu o zi inainte de momentul respectiv, aratand ca UDMR si Ungaria spera sa repete scenariul kosovarilor si pe teritoriul Romaniei, potrivit NewsIn.

Motivul declaratiilor facute de Funar pornesc de la initiativa lui Marko Bela de a cere in mod oficial guvernului in care Uniunea detine portofolii sa recunoasca rapid independenta Kosovo.
Insa, conform Adevarul, o pozitie explicita si realista a avut-o senatorul de Harghita Sogor Csaba, care a declarat ca in Ardeal ar putea fi un al doilea Kosovo in cazul in care statul roman nu va respecta drepturile minoritatii maghiare. „Trebuie sa intelegeti ca este o mare diferenta intre autonomie si independenta.

Potrivit Jurnalul National, Liderul UDMR, Marko Bela, a explicat de ce parlamentarii Uniunii au votat impotriva si nu s-au abtinut, asa cum se asteptau colegii de la alte partide. El a aratat ca abtinerea ar fi insemnat absenta unei pozitii clare a UDMR, ori Uniunea are o opinie clara in acest caz. Marko Bela a spus ca dupa ce tari importante au anuntat ca vor sustine independenta Kosovo, si Romania o va face mai devreme sau mai tarziu. “Ce s-a intamplat astazi e o amanare”, a spus liderul UDMR, afirmand insa ca nu poate preconiza cand anume Romania va recunoaste independenta Kosovo. Prezent in Parlament, premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) a declarat ca “nici o ratacire politicianista si nici un motiv inventat peste noapte nu pot si nu vor fi recunoscute ca generand similitudini fata de un precedent. Acesta nu este si nu va fi un precedent. Ca urmare, orice tentatii de a face paralele sau trimiteri geografice catre alte zone sunt fara valoare si sunt rupte de realitatea si identitatea Europei”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.