Prima „repriza“ a motiunii, cea de ieri dupa-amiaza, nu a avut o desfasurare deosebita fata de celelalte 11 sedinte in care s-au dezbatut motiunile simple prin care a fost atacat guvernul Tariceanu incepind cu 23 martie 2005. Discursurile au avut, fara exceptie, tenta electorala, atmosfera in sala de sedinte a fost plictisitoare, iar la bufet fotoliile au fost ocupate pina la ultimul - la unele mese fiind vazuti impreuna, in cea mai buna armonie, atit autori ai motiunii, cit si reprezentanti ai partidului incriminat: PNL. Un singur lucru a lipsit din recuzita sedintei - atacurile dure la persoana.

Dezbaterea motiunii a inceput cu 20 de minute dupa ora prevazuta - 16.00 - din cauza intirzierii chiar a autorilor motiunii, deputatii PD-L, precizeaza Cotidianul. Motiunea a fost citita de deputatul PD-L Gratiela Iordache. Se solicita Executivului luarea a doua masuri: 1. „Eliminarea taxei de prima inmatriculare“ si 2. „Restituirea de catre Ministerul Economiei si Finantelor persoanelor fizice si juridice indreptatite a sumelor incasate prin taxa de prima imatriculare pentru autoturisme si autovehicule pina la data de 31 decembrie 2008 prin proceduri administrative“.

Initiatorii motiunii cer guvernului sa anuleze taxa auto si sa returneze pana pe 31 decembrie a.c. banii platiti de populatie pentru acest bir, fara ca cetatenii sa mai fie nevoiti sa se adreseze in instanta. Pe de alta parte,Gardianul mentioneaza ca initiatorii motiunii mai atrag atentia ca taxa este ridicata in raport cu nivelul de trai al romanilor, „devenind o povara fiscala exagerata”. Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a criticat PD-L pentru acest demers „populist”, amintind ca, pe vremea cand democratii s-au aflat la guvernare, ei au initiat aceasta taxa, prin fostul ministru al mediului Sulfina Barbu. „Taxa nu a fost impusa abuziv, cum spun initiatorii, ea a fost votata in Parlament, inclusiv de actualul PD-L, si nu a fost contestata de nimeni atunci, nici macar de presedintele Romaniei”, a acuzat Vosganian, precizand ca nivelul taxei era mult mai ridicat in 2006 decat acum. Ministrul a mai anuntat ca Guvernul a luat decizia modificarii taxei auto, urmand sa stabileasca un sistem diferentiat de taxare raportat la emisia de CO2 si aplicat la normele de poluare Euro 4. Celelalte autoturisme Euro 1, 2 si non-Euro se vor taxa in functie de capacitatea cilindrica si de consumul de combustibil, a mai precizat ministrul. De asemenea, Varujan a aratat ca taxa auto nu poate fi catalogata drept taxa fiscala si ca veniturile rezultate din aplicarea acesteia vor fi utilizate in finantarea unor programe de imbunatatire a calitatii mediului.PSD i-a criticat pe initiatorii motiunii, carora le-a amintit ca se afla la originea impunerii taxei pe care acum o vor anulata. Totusi, social-democratii vor vota motiunea pentru anularea taxei.

Anuntul lui Geoana a fost cu atat mai surprinzator cu cat liderul PD-L, Emil Boc, a afirmat ca nu va negocia cu nici un partid sustinerea motiunii, informeaza Ziua.
Biroul Permanent al PSD a decis ca parlamentarii social-democrati sa sustina motiunea simpla a PD-L privind taxa auto. "Am instructat deputatii nostri sa voteze in favoarea acestei motiuni, in pofida stilului demagogic cu care ne-a obisnuit pedelistii, de la taxa Basescu pentru drumuri, la taxa aceasta introdusa de Sulfina Barbu", a declarat Mircea Geoana. El a aratat ca legea propusa de Guvern trebuie desfiintata. "Este obligatia Executivului sa gaseasca o lege care sa raspunda atat preocuparilor europene, cat si preocuparilor legate de protectia mediului, dar este clar ca legea propusa nu mai are cum sa functioneze", a sustinut liderul social-democrat. Surse din partid ne-au declarat ca Geoana le-a spus colegilor sai ca trebuie sa voteze pentru motiune, ca sa nu ii lase pe pedelisti sa se laude ca au fost singurii care s-au batut pentru desfiintarea acestei taxe. Aceasta desi cu putin timp in urma, presedintele PSD declarase ca nu va vota alaturi de PD-L. Geoana a adaugat ca parlamentarii PSD vor vota pentru abrogarea taxei existand deja o initiativa in acest sens a senatorului Serban Nicolae.