Doua orase constantene se intrec in marine. Dupa ce George Copos a amenajat primul port de agrement turistic de pe tarmul romanesc al Marii Negre, primarii din Constanta si Eforie vor sa dovedeasca faptul ca ei nu sint mai prejos.

Proiecte de anvergura, de realizare a unor orasele lacustre, cu porturi in care sa ancoreze mii de ambarcatiuni, unde turistii vor fi atrasi ca albinele la stupul de miere, se afla, deocamdata, doar la faza de proiect. In maxim un deceniu, in partea de nord a statiunii Eforie Nord se va putea admira cea mai mare marina de la Marea Neagra. Primarul localitatii, Ovidiu Brailoiu, ne-a spus ca „Marina di Eforie“ se va intinde pe o suprafata de doua milioane de metri patrati. Proiectul este al unor investitori italieni si prevede initial realizarea a doua diguri de larg, a 23 de insulite numite districte, a unui miniorasel si a unui port.

Lucrarile vor incepe in acest an. Prima parte a proiectului, care va dura trei ani, se bazeaza pe realizarea a doua diguri de larg, cel mic urmind sa inchida intrarea in port, care va avea o capacitate de 2.600 de ambarcatiuni. Faza a doua a proiectului vizeaza realizarea a 23 de insulite districte legate intre ele. Oraselul care se va amenaja pe mare va cuprinde 1.500 de apartamente si va avea gradinita, scoala, liceu, teatru, gradina botanica si cabinete medicale. „In interiorul oraselului vor fi nu mai putin de 16 kilometri de drumuri“, ne spune primarul orasului Eforie.

Oraselul lacustru se va intinde cu mult in Marea Neagra, cu peste 600 de metri. Pentru aceasta, Guvernul trebuie sa emita o hotarire prin care suprafata respectiva de apa sa fie data in administrarea autoritatii locale. Primarul din Eforie ne-a marturisit ca investitorii au fost deja la guvernanti si se pare ca acestia sprijina proiectele din Eforie. Din punctul lui de vedere, primul beneficiu al investitiei este crearea a noi locuri de munca, in numar de 4.300.

La Eforie Nord a fost amenajat primul port privat de agrement turistic din Romania. Marina „Europa Yacht Club“ este in proprietatea omului de afaceri George Copos. Portul poate gazdui pina la 60 de ambarcatiuni cu pescaj maxim de trei metri, carora le ofera alimentare cu carburanti, energie electrica, comunicatii internationale. „Europa Yacht Club“ ofera atestate pentru obtinerea de certificate internationale de conducator de ambarcatiune si de scufundator. „Investitia in valoare de doua milioane de euro se inscrie in strategia de dezvoltare a turismului romanesc“, preciza George Copos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.